Шотландската национална партия може да подкрепи правителство на Корбин

Никола Стърджън

Третата сила в британския парламент - Шотландската национална партия, даде да се разбере, че може да подкрепи правителство на лейбъриста Джереми Корбин. Това може да стане, в случай че Камарата на общините гласува вот на недоверие на премиера Борис Джонсън и се създаде риск от Брекзит без сделка с Евросъюза, предае БНР.

Първият министър на Шотландия и председател на Шотландската национална партия Никола Стърджън изтъкна, че не е „привърженик“ на лидера на лейбъристите Джерeми Корбин и не настоява той, като лидер на най-голямата опозиционна партия, да стане временно премиер, но, че опозиционните партии се нуждаят от компромис, ако искат да спечелят евентуален вот на недоверие в Джонсън.

Стърджън предупреди, че Джонсън може да принуди страната да излезе от ЕС на 31 октомври без сделка, ако опозицията бездейства.

Ако бъде гласуван вот на недоверие на правителството, Корбин ще разполага с 14 дни да убеди депутатите да му гласуват доверие да оглави временно правителството, което да отложи Брекзит и да свика общи избори. Лидерът на либералдемократите – четвъртата сила в парламента, Джо Суинсън обаче смята, че Корбин не е обединяваща фигура.

Коментари

Задължително поле