Шофьорите на автобуси в София са с не повече от 12 ч. на ден зад волана

БСП иска пълна проверка и отчет на работата на транспортните дружества

Направен е преглед на шофьора на автобус, който катастрофира в петък

Не се допуска шофьорите на автобуси на градския транспорт в София да имат над 12 часа зад волана. В тези 12 ч. влиза и времето, в което имат почивки. Шофьорите имат 34 дни годишен отпуск. Това съобщиха пред „Труд“ от Столичния автотранспорт във връзка с искането на Общинските съветници от БСП за пълна проверка и отчет на работата на транспортните дружества в София от 1 януари 2019 г. досега. Социалистите в СОС поискаха справката задължително да включва часовете положен извънреден труд от шофьорите, осигуряване на междусменните почивки и недостига на водачи на превозните средства.

"Очаквам двамата директори на транспортните дружества - Слав Монов и Евгений Ганчев да информират членовете на Комисията по транспорт и туризъм още идната седмица в сряда, когато трябва да имаме заседание, заяви вчера лидерът на БСП - София Калоян Паргов. „Настоявам да ни бъде докладвано дали са верни информациите, които се разпространяват в социалните мрежи, за недостиг от над 300 шофьори и ватмани в столичния градски транспорт, за липса на почивки, за смени, продължаващи по 16 часа, за до 50 часа извънреден труд на водачите на месец. И като цяло - как столичният градски транспорт гарантира сигурността на гражданите на София", каза Паргов.

"Във връзка с инцидента от петък, когато водач на автобус №98 получи инфаркт на волана и само по чудо в последвалата катастрофа нямаше пострадали и жертви, настояваме да бъде предоставена официална информация по редица въпроси, заяви общинският съветник от БСП Борис Цветков.

„Настояваме да бъдем информирани дали катастрофиралият автобус е минал задължителен технически преглед, а шофьорът - задължителния медицински преглед. Дали е вярно, че за януари въпросният водач е имал само 3 почивни дни, което е скандално и грубо нарушение на Кодекса на труда“, каза Цветков. Правен е преглед на шофьора, и е установено че е клинично здрав, отговориха от Столичния автотранспорт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България