Шофьорът на сръбския тир с 1,5 тона канабис е избягал в гора край Сливница

Избягал е сръбският шофьор на камион, в който снощи бяха открити около тон и половина пресован канабис на ГКПП "Калотина". Това заяви директорът на агенция "Митници" Георги Костов на граничния пункт, предаде Канал 3.

Беглецът обаче е установен и пуснат за издирване, скоро ще бъде издадена и европейска заповед за издирването му.

Той разясни и как наркотрафикантите се опитали да се измъкнат от проверката в специализирания пункт за рентгенов контрол на ГКПП "Калотина", който е на 1,2 км от зоната за първоначален контрол.

"Насочваме камиона към зоната за рентгенов контрол, през това време пълният камион спира до празния, сменят номерата, сменят документите, така че в зоната на мобилния ни рентген се представя този с документи за пълен, а пълният с документите на празния успява да напусне митническия пункт", разказа Георги Костов.

Полицията и митничарите предприемат нужните действия и преди Сливница камионът е задържан, като в него са открити тон и половина пресован канабис. Шофьорът обаче успява да избяга в гориста местност край града, изтъкна Георги Костов, като не изключи да е получил и помощ.

По думите му митничарите се усъмнили и наредили проверка, защото посочената в документите стока - балатум, обикновено се превозвала от Турция към Сърбия, а не обратното, както било по документи.

"Не напразно изтъкнах съобразителността на проверяващия екип - явява се товарен автомобил с документи за стока, а е празен. След това се сглобява цялата схема, като стоката е натоварена в Сърбия като износ за Турция, а обичайният път за нея е обратната посока", каза Георги Костов.

Собственикът на камионите е задържан за 24 часа, добави Наталия Николова, административен ръководител на Окръжна прокуратура-София. "Предстои след запознаване с всички материали с делото наблюдаващият прокурор да прецени за задържане за 72 часа и да поиска от съда постоянна мярка за неотклонение", каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право