Шуменската полиция просвещава пенсионери за измамите

Äîðè ñðåä ãðàäñêèòå ïåíñèîíåðè èìà òàêèâà, êîèòî íå ñà ÷óâàëè çà ðàçïðîñòðàíåíàòà ñõåìà íà èçìàìíèöèòå

Доверчивци от региона са дали 99 930 лв.

Полицейски служители от Шумен стартираха срещи-беседи по читалища и пенсионерски клубове в региона срещу телефонните измамници. Мошеници са имали 30 успешни "ало акции" в региона от началото на годината. Успяли са да измъкнат рекордна сума - 99 930 лв. и то най-вече с лъжата, че хората съдействат на полицията за залавяне на ало измамници. Последната жертва е жена от шуменски квартал, която дала близо 5 000 лв. и дори ги увила в якето на покойния си съпруг. Преди нея пък друга чака 9 дни полицията да й върне дадени злато и пари, и чак тогава разбра, че ги е харизала на апаши.

"Полицията не иска пари от гражданите", ще обясняват полицаи по време на срещите. На първата, тази седмица в читалище "Стилиян Чилингиров" обаче, се оказало, че голяма част от хората не са и чували за разпространената схема "помощ за полицейска акция". Явно затова измамниците успяват. "Нямаме компютри, не ползваме интернет, вестниците са скъпи", оправдавали незнанието си хора от третата възраст. Изненадали се, че мошениците са толкова изобретателни. Когато униформените им споделили конкретни случаи от региона с потърпевши възрастни хора, беловласата публика онемяла. "Единственото спасение е да си давате парите на внуците, не да ги събирате за измамниците", заключил на финала на срещата шуменец.

Криминалисти са набелязали районите с най-честа атака на измамници - общините Шумен и Велики Преслав, и ще акцентират на разяснения там. По селата ще се разчита много и на кметовете, дори и на социални работници, които раздават топъл обяд по къщите.

Коментари

Задължително поле