Русия определи новите санкции на САЩ като безпочвени

Какъв българин ще играе Брус Уилис в следващия “Умирай трудно”?

Тръмп заяви, че е опечален от решението срещу Пол Манафорт

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Гинеколог за смъртта на родилка в Сливен: „Скачане по корема” е невярно твърдение

Мадона се защити от критиките за думите си за Арета Франклин

Срутването на моста в Генуа показа недостатъците на съвременна Италия

Бившият ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт е признат за виновен по обвинение в измама

Регистрирано е силно земетресение с магнитуд 6.6 в района на архипелага Вануату в Тихия океан

Самолет от град Уфа за Сочи е кацнал аварийно малко след излитане Причината е запалване на двигател

Разследват причините за новия инцидент с военен хеликоптер

Американски сенатор предупреждава за възможни нови санкции срещу Русия след междинните избори

Меркел ще посети Макрон в Париж в началото на септември

Концесионерът на рухналия мост Генуа може да построи нов за 8 месеца

С разпити на екипите продължава проверката около смъртта на родилка в Сливен

Шуменски магистрати завършиха учебната година във Венец

За четвърта година Окръжен съд–Шумен участва в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Програмата се осъществява по силата на Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Основни цели на пилотната образователна програма са обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, повишаване на доверието в съдебната власт.

Стремежът на Окръжен съд–Шумен да разшири обхвата на програмата сред учащите даде положителни резултати, отчитат от институцията. През учебната 2017-2018г. пълен лекционен курс по теми като „Структура на съдебната власт”, „Представяне на професията съдия”, „Превенция срещу употреба на наркотични вещества”, „Трафик на хора” , „Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Детското насилие”, „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерки за защита правата на жертвите“, „Съдебни процедури с участие на деца и правата на децата“ изнасяха съдии и служители на Окръжния съд. Слушаха ги ученици от 9 до 11 клас в три училища от област Шумен.

СУ „Н.Й. Вапцаров“ в шуменската община Венец бе едно тях. През целия втори учебен срок лекторите посещаваха децата в средищното училище. Последният час се проведе в Съдебната палата в Шумен, където тийнейджърите имаха възможността да се запознаят с реда в сградата и съдебната зала. Прожекцията на симулативен наказателен процес предизвика нескрит интерес. Възможността да се снимат в съдебната зала допълни емоциите на децата на финала на учебната година. Всички получиха и подарък – Конституцията на Република България, осигурена от Висшия съдебен съвет специално за образователната програма.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.