На 17 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 17.11.2019

Жена е била ранена при въоръжен обир на газстанция в София

Хиляди се събраха на протест срещу Николас Мадуро във Венецуела

Зловещият Какамо – между легендите и историята Каменното орлово гнездо сякаш е обитавано от призраци

Конят, който предизвика катастрофа със 7 ранени, е безстопанствен

Родителите на починалото 3-годишно дете: Лекарите виждаха, че умира

Към „историята си” добавяме истерия След Паисий, комай нищо

Над 200 000 протестират в Прага срещу чешкия премиер Андрей Бабиш

Над 100 души са арестувани по време на протест на „жълтите жилетки“ в Париж (СНИМКИ и ВИДЕО)

Куфарът, стреснал търновци, се оказа празен

Ивелин Попов слага край на кариерата си в националния отбор по футбол

Кола се удари в полицейски джип в Ямбол

Вицепремиерът Каракачанов: Предложението ни е първият ден от болничните да не се плаща, парламентът ще решава

Соня Йончева – свръхестествен глас в човешко тяло

Шуменски магистрати завършиха учебната година във Венец

За четвърта година Окръжен съд–Шумен участва в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Програмата се осъществява по силата на Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Основни цели на пилотната образователна програма са обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, повишаване на доверието в съдебната власт.

Стремежът на Окръжен съд–Шумен да разшири обхвата на програмата сред учащите даде положителни резултати, отчитат от институцията. През учебната 2017-2018г. пълен лекционен курс по теми като „Структура на съдебната власт”, „Представяне на професията съдия”, „Превенция срещу употреба на наркотични вещества”, „Трафик на хора” , „Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Детското насилие”, „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерки за защита правата на жертвите“, „Съдебни процедури с участие на деца и правата на децата“ изнасяха съдии и служители на Окръжния съд. Слушаха ги ученици от 9 до 11 клас в три училища от област Шумен.

СУ „Н.Й. Вапцаров“ в шуменската община Венец бе едно тях. През целия втори учебен срок лекторите посещаваха децата в средищното училище. Последният час се проведе в Съдебната палата в Шумен, където тийнейджърите имаха възможността да се запознаят с реда в сградата и съдебната зала. Прожекцията на симулативен наказателен процес предизвика нескрит интерес. Възможността да се снимат в съдебната зала допълни емоциите на децата на финала на учебната година. Всички получиха и подарък – Конституцията на Република България, осигурена от Висшия съдебен съвет специално за образователната програма.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.