Шуменци на протест за преизчисление на пенсиите

Над 500 души се подписаха за два часа

Пенсионерски протест за преизчисление на несправедливия размер на доходите на възрастните събра над 200 души в Шумен в четвъртък. Следващият е в понеделник, а може да станат и безсрочни, ако не се вземат под внимание исканията на пенсионерите. Решение за стъпаловидно недоволство в цялата страна беше взето миналата седмица на Национална кръгла маса, припомни председателката на шуменския "Съюз на пенсионерите 2004" Анка Янкова.

Пред присъстващите тя изчете петиция до Народното събрание и Министерски съвет с основно искане: Преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход за 2018 г. и то да залегне в бюджета за идната година. В документа се казва, че обещаното 6,7% индексиране на пенсиите от 1 юли 2020 г. е реално 3,3%. То ще бъде предварително стопено с ръста на цените и услугите. Затова възрастните не са съгласни с подобно увеличение.

В петицията се обяснява, че последните 30 г. са време на падение в качеството на живот на 2,5 милиона души. Над 50% от пенсионерите са с пенсии под жизнения минимум. Има противопоставяне на една група пенсионери на други. Съотношението между стари / нови пенсии на хора, работили една и съща професия, е 1:2 и повече. Вече 11 г. преизчисляване на пенсиите спрямо средния осигурителен доход на предходната година няма, се казва в петицията. Тя завършва: "Включете към Бюджет 2020 финансови средства и преизчислете всички пенсии на възрастни хора с трудов стаж със средния осигурителен доход от предходната година! Това искане е жизнена необходимост за възрастните хора. Иначе нашите протести ще станат бесрочни.".

Пред "Труд" Янкова каза, че предложението вече е внесено от БСП и се очаква реакция. В Шумен започва събиране на подписка в подкрепа на искането. За по-малко от два часа се събраха над 500 подписа на възрастни и млади.

Коментари

Задължително поле