Шумен гради нов стадион с 13 000 места

Фотореалистично изображение на новия спортен комплекс.

След изграждането на многофункционалната зала “Арена”, Шумен ще има и нов стадион за близо 13 000 зрители и размери на спортния терен (68 на 105 м) по стандартите на ФИФА и УЕФА. Идейният проект за спортния комплекс, който ще се гради на мястото на рушащия се стадион “Панайот Волов”, беше представен пред шуменската общественост. “Имам уверението и обещанието на министър-председателя, че средства ще бъдат осигурени от Министерски съвет”, каза кметът Любомир Христов. Той припомни, че за зала “Арена Шумен” с министерско постановление са дадени 8,5 млн. лв. За новото съоръжение, от което шуменци имат нужда, сумата е между 12 и 14 млн. лв.

Две от старите и опасни трибуни ще бъдат съборени и изградени отново. Северната ще се реновира, обясни арх.Калоян Колев от студио “АТЕК-ВД” при представянето. Предвидено е изграждане на обслужваща административно-офисна сграда с търговски помещения на партера. Настоящият колодрум ще се превърне в паркинг. Ще се обнови съществуващото тренировъчно игрище, към него ще има обслужващи постройки и тренировъчна зала. По бул. “С. Велики” към стадиона ще се изгради пешеходен надлез, който ще го свързва удобно с “Практикер” и строящите се до хипермаркета магазини.

“Целта беше да имаме идеен проект, да го обсъдим със представители на спортната общественост, да запознаем шуменци, да вземем под внимание тяхното мнение и евентуално да направим корекции, ако се налага. След това вече можем да започнем да работим и по техническото задание”, обясни Христов.

Коментари

Задължително поле