Шумен посреща над 300 хористи от страната и чужбина

Деница Узунова, ръководител на шуменския хор "Бодра песен"

Шумен става столица на хоровото пеене, от 4 до 7 април градът е домакин на ХХV-те Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“. Над 300 деца - изпълнители, диригенти, пианисти и гости от страната, Румъния и Гърция са заявили участие във форума, който ще се проведе на две сцени. За първи път в 48-годишната история на хоровите празници ще има и църковен концерт в храм, а участниците в него ще бъдат благословени от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Община Шумен финансира мащабната проява, която е под патронажа на кмета Любомир Христов, с 20 000 лв. Тазгодишното издание на фестивала е посветено на 185-годишнината от рождението на Добри Войников и на 160 г. от създаването на първия многогласен ученически хор в България.

Празниците „Добри Войников“ освен че са най-старите в страната, са и единственият хоров фестивал, който 48 г. не е прекъсвал своето развитие. Ще участват девет хорови формации, а Шумен ще бъде представен от детски хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова и от представителния хор при СУ"Сава Доброплодни" с диригент Христина Костадинова.

Тържественото откриване е на 4 април, четвъртък, от 17:30 часа пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Ще бъде представена изложба със снимки, афиши и програми от изданията на хоровите празници, посветена на юбилейното 25-то издание на фестивала. В 18 часа започва концертът с участието на детския хор „Бодра песен“, младшия му състав и народния хор на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ - Котел с диригент Димитринка Динева.

На 5 април от 16 часа в изложбената зала на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ ще се проведе творческа среща с композитора проф. Николай Стойков и ще бъде представена монографията „Хоровите послания на Николай Стойков“ с автор Николина Кротева.

По думите на Узунова, едно от нещата, което привлича интереса на участниците е хоровото ателие. В него заедно с шуменската Симфониета ще бъде представена новата хорово-симфонична творба – „Младежка меса“ от младия словенски композитор Тине Бец. Произведението е написано специално за хор „Бодра песен“ и ще бъде изпълнено за първи път на гала-концерта на 6 април. Църковният концерт е в храм "Свето Вознесение" на 7 април, рождената дата на покойната проф. Венета Вичева, създател на празниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони