“Щастливи ножици” подстригват ала Ботев

Станислав Гайтанджиев преобразява клиентите си в ретро обстановка сред уникати

Енергичен, стилен, артистичен и кипящ от идеи търновец направи единственото по рода си ателие за красота в Старата столица, с веселото име Фризьорницъ „Щастливите ножици”. Станислав Гайтанджиев е родом от болярския град, но в продължение на 20 години е бил все далеч. Последните 3 години прекарал в Испания, но решил да приключи с емигрантството и се завърнал в любимия си Търновград.

„Това е най-красивият и автентичен град, свързан със занаятите. Реших да се посветя на красотата от миналото, която и днес може да бъде актуална и да се превърне в мода”, казва Гайтанджиев.

Фризьоро-бръснарското му ателие е създадено по строга концепция, която ще го отличава от всички останали салони. Предприемчивият мъж не случайно избрал помещение във вековна сграда паметник на културата, разположена на живописната улица ”Опълченска”. Кокетното ателие е точно под прочутата Самоводска чаршия. Още щом човек прекрачи прага на фризьорницата попада в друг минал живот. Интериорът се допълва от старинно кожено канапе, два бръснарски стола от 60-те години, огледала от 1947 г. , реставрирани които находчивия собственик.

На стените са окачени стари снимки, уникални часовници. В голяма стъклена витрина пък са подредени автентични инструменти, които в продължение на десетилетия са били на испанския бръснар Алехандро Монтеро.

„Тази колекция е изключително ценна, предостави ми я дъщерята на покойния бръснар. Сред експонатите има ножици, бръсначи, четки, легенчета, дори сапунчета за бръснене”, изрежда търновецът. Интерес представляват и старинните маши за букли, които са се нагрявали на спиртни лампи.

След оформянето на прическите на клиентите си, стилистът ще поднася подвижно огледало, вградено в тенис ракета, която е била притежание на световен шампион от 60-те години. На витринната на ателието пък ще има светещ знак, разпознаваем от българи и от чужденци, че това е място за бръснене и подстрижки.

По стените са окачени старинни инструменти - китара в черен калъф, виола, тромпет, а в единия ъгъл е инсталиран стар радио-грамофон „Ригонда”.

„Тук няма да има телевизор, нито интернет, но непрекъснато ще звучи музика от винилови плочи. Имам завидна колекция от над 1000, 60 от тях са само с рокендрол. Купувал съм ги от Испания и голяма част от тях са били притежание на фамилии от цял свят. Възнамерявам да каня музиканти, които ще изпълняват парчета на акустични инструменти и ще създават неповторима атмосфера”, разкрива Станислав Гайтанджиев, който също свири на акустична китара.

„Това ще е място, където няма да се бърза, защото не е нито гара, нито летище. Обслужването на клиентите ще започва задължително с диагностика на косата, скалпа, а при мъжете на кожата на лицето и брадата. Ще предлагам съвети и ще обучавам посетителите как да поддържат добре косите си здрави и живи. Ще работя с изключително качествени продукти на престижна английска марка от 1873.

„Ателието ще има „постно меню” от класически прически, но всяка ще е с конкретно наименование. Докато работя, ще разказвам историята на всяка от тях и ще давам съвети за правилната поддръжка и оформление на косата. Искам дамите да забравят да си връзват косите с ластик, а мъжете да предпочитат късите коси. Радвам се, когато хората се вслушват в препоръките ми”, признава Станислав Гайтанджиев, който е бил и преподавател в реномирани френска и испанска академии по фризьорство.

Той е категоричен, че брадите и мустаците също трябва да са добре оформени и засукани. Намислил е да предлага и бръснене с топли кърпи като подчертава, че спазва изключителна хигиена. Находчивият търновец уточнява, че чалгата в обноските, в пострижките, в аксесоарите, в музикалния фон в неговата фризьорница ще е абсолютно забранена.

„Ще продавам Усещане!”, отсича Гайтанджиев.

Стилистът е решил да наложи като модна тенденция стила на българските възрожденци - борци за свобода, писатели, поети, банкери, държавници. Подготвя да окачи портретите на Христо Ботев, Иван Вазов и други знаменити личности, които са били еталон на стил и изтънченост.

„Няма да пропусна да поставя на видно място герба на страната ни, а на входа ще се вее българското знаме”, казва родолюбивият търновец.

Гайтанджиев възнамерява да намери допирни точки до различни структури като военни, полицаи, огнеборци, рокери.

„Тези мъже имат цялостен стил, който се доближава до този на джентълмена. Велико Търново е фестивален град и преговарям със заведенията, където се събират рокери например да провеждаме съвместно седмица посветена на Елвис Пресли, седмица на Джони Кеш и др. Искам да стъпя и на сцена с различни шоупрограми, фотосесии, филми”, изброява безбройните си идеи Станислав Гайтанджиев.

„Стига човек да е находчив и работлив и у нас има достатъчно възможности да успее. Преди 3 години реших да търся щастието извън пределите на България, но се убедих, че то е там, където е родния ти дом, семейството, приятелите. Където се чувстваш най-добре. Защото навън, винаги си оставаш чужд!”, категоричен е Станислав Гайтанджиев.

Коментари

Задължително поле