Ще има ли ново отличие за нашето кино в Карлови Вари?

Откриващият филм на Виго Мортенсен The Dead Don't Hurt.

Предстои 58-ият международен фестивал в чешкия спа курорт

Тази година ще бъдем представени в официалната селекция с втория игрален филм “Безветрие“ на Павел Веснаков

От 1956 г. Карлови Вари е сертифициран с най-високата А категория сред филмовите фестивали

Наричат знаменития чешки курорт Карлови Вари „неофициална спа столица на Европа“. Разбира се, това е медийно назоваване, но зад него се крият столетия реална слава и редовни посещения на всякакви европейски величия: кралски особи, богати аристократи, велики интелектуалци, таланти от всички области на изкуството, блестящи философи, лекари, които изучават качествата на минералната вода от безбройните естествени извори! А тази слава налага и особена грижа към градската среда, така че днес Карлови Вари е като жив архитектурен музей с изключителни сгради, хотели, паркове, кокетни планински обекти по околните възвишения, които следват извивките на река Тепла. А в нея играят пъргави  пъстърви за изкушение на разноезичните туристи от цял свят.

От далечната 1946 година Карлови Вари е и една от „столиците“ на световното кино.

От далечната 1946 година Карлови Вари е и една от „столиците“ на световното кино. Създаден веднага след края на Втората световна война, той е вторият в Европа (заедно с Кан) след феста във Венеция, заченат още през 1932 г. под патронажа на Мусолини. И тъкмо от Карлови Вари и от Венеция идват първите международни награди за нашето кино с документалния филм на Захари Жандов „Хора сред облаците“ (1946).

От 1956 г. Карлови Вари е сертифициран с най-високата А категория сред филмовите фестивали. До падането на Берлинската стена и промените след 1989 г. Карлови Вари бе биенале, редуващо се през година с Московския фестивал – и двата трибуни преди всичко за успехите на киното от социалистическия блок. Но от 1994 г. Карлови Вари коренно промени облика си под новото ръководство на тандема от известния актьор Иржи Бартошка (президент) и авторитетната кинокритичка Ева Заоралова (1932-2022, художествен директор). И вече 30 години фестивалът успешно отстоява принципна позиция за грижлива селекция, заради която хилядна публика всеки ден в началото на юли изпълва с очаквания и въодушевление фестивалните зали.

Миналата година „Кристален глобус“ спечели „Уроците на Блага“, реж. Стефан Командарев).

През последните години нашето кино върна авторитета си в Карлови Вари и заслужи на два пъти голямата награда „Кристален глобус“ с филмите „Бащата“ (2019, реж. Кристина Грозева, Петър Вълчанов) и „Уроците на Блага“ (2023, реж. Стефан Командарев). Тази година отново ще бъдем представени в официалната селекция с втория игрален филм “Безветрие“ на сценариста и режисьор Павел Веснаков, но не в основния конкурс, а в паралелната състезателна програма наречена „Проксима“ (най-близката звезда до Слънцето и Земята). До 2021 г. тази програма се казваше „На изток от запад“, но вече отпадна необходимостта за специално отделяне на филмите от бившия социалистически блок. С времето „меридианът на различията“ постепенно се разми и ефективната програмиране изискваше нов подход и актуализирани критерии. Така естествено географският периметър на „Проксима“ се разшири и сега добри филми от цял свят, без формални ограничения, присъстват редовно и в тази авторитетна подборка.

Тази година поредното 58-о издание (28 юни–6 юли) не се отклонява от утвърдената практика, но разбира се с някои нови, неизбежни корекции, които развитието на световния кинопроцес предполага и дори налага. В официалната програма са селектирани 34 филма, 12 от които в основния конкурс: сред тях заглавия от Япония, Великобритания, Сингапур, Нидерландия, Хърватия, копродукцията между Германия и Франция „Xoftex“ – драматичен разказ за бежански лагер в Гърция; норвежката драма „Loveable” и други. Централна фигура в журито за тази категория е знаменитият австралийски актьор Джефри Ръш. 
Дванайсетте филма в „Проксима“ са подбрани от Франция, Италия, Германия, Турция, САЩ, Индия, Швеция, Перу и вече споменатия наш филм „Безветрие“ (копродукция с Италия).

Във всички споменати категории има, разбира се, и филми на домакините от Чехия, най-често в копродукция със Словакия.
Своеобразна „запазена марка“ на Карлови Вари е присъствието всяка година на поне 3-4 супер знаменитости от световното кино: най-често актьори и режисьори, понякога сценаристи и дори композитори. На новото 58-мо издание ще гостуват американският актьор Виго Мортенсен с 3 номинации „Оскар“ за ролите си във филмите „Eastern Promises“ (2008), „Капитан Фантастик“ (2017) и „Зелената книга“ (2019). Той още първата вечер на 28 юни ще открие фестивала с европейска премиера на новия си авторски филм – романтичният уестърн “The Dead Don’t Hurt” - при това не само като актьор в главната мъжка роля, но още и като сценарист, режисьор, та дори и композитор. Така след режисьорския си дебют – драмата “Falling” (2020), в новия филм той ще е датски преселник в американския Запад като шериф на прашен град в щата Невада през ХIX век. Но преди премиерната прожекция Виго Мортенсен  ще получи Почетна награда от президента на фестивала като признание и уважение за приноса му към световното кино.

Гост в Карлови Вари ще бъде американският режисьор и продуцент Стивън Содърбърг.

Друг знаменит гост в Карлови Вари ще бъде бележитият американски режисьор и продуцент Стивън Содърбърг, носител на „Оскар“. Той ще се включи в специалната селекция „Кафка и киното“ – филми по произведения на изключителния и неподражаем писател Франц Кафка (1883-1924), уникално явление в европейската литература от ХХ век, както филми за него.

Сред любимците на публиката от световния екран ще бъде и британският актьор Клайв Оуен – носител на „Златен глобус“ и номинации за „Оскар“ и БАФТА. Той също ще получи Почетна награда от Президента на фестивала на церемонията при закриването на 6 юли. А тогава ще разберем дали ще има и тази година ново международно отличие за българското кино.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино