Ще промени ли Илън Мъск Иран?

Иска да предлага сателитен интернет чрез Starlink

Не се знае дали Техеран би одобрил тази идея

SpaceX възнамерява да поиска от американската администрация изключение от санкциите срещу Иран, за да предлага там услугите си за връзка с интернет чрез сателитната си система Starlink, заяви в Туитър основателят на авиокосмическата компания Илън Мъск, цитиран от Франс прес. Той каза това в отговор на журналистически въпрос.

Преди това Мъск обяви, че Starlink вече е на разположение на всички континенти, включително на Антарктида, и че компанията планира да пусне до 42 000 сателита, за да предлага широколентов интернет от космоса.

Научният журналист от ирански произход Ерфан Касрайе реагира на това съобщение, като изтъкна, че ако се предложат тези услуги на Иран, това може наистина да промени нещата за бъдещето на страната. Това предизвика отговора на Мъск.

Услугата Starlink, стартирала в края на 2020 г., позволява достъп до интернет в зони със слабо покритие от земните фиксирани и мобилни мрежи чрез закупуване на антена и модем, както и с абонамент, чиито цени са различни за отделните страни. Тя привлече медийното внимание, след като Мъск предостави антени и модеми на украинската армия, за да подобри възможностите u за комуникация във войната, започната от Русия.

SpaceX е разположила близо 3000 сателита Starlink от 2019 г. насам и извършва почти по едно изстрелване седмично със собствените си ракети Falcon 9, за да ускори разгръщането на сателитната си система.

Иран е обект строги санкции от страна на САЩ след развалянето на ядреното споразумение от 2015 г. от бившия президент Доналд Тръмп. Сегашният президент Джо Байдън показа, че подкрепя предоговаряне на споразумението, но настояването на Иран да получи гаранции от американската администрация блокира разговорите.

Междувременно британският медиен регулатор Офком (Ofcom) обяви разследване срещу технологичните гиганти „Амазон“, „Майкрософт“ и „Гугъл“ заради доминиращите им позиции на пазара за облачни услуги, предаде Ройтерс.

Разследването ще бъде фокусирано върху т. нар.“хипермащабни центрове за обработка на данни“ като услугите „Амазон уеб сървисиз“, „Майкрософт Ежа“ и „Гугъл Клауд“, които предоставят на бизнесите компютърна мощност и капацитет за съхранение на данни на отдалечени сървъри, вместо в собствената им частна инфраструктура.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии