Защо възрастните китайци нямат ставни болки

Задържаха трима за трафик на човешки органи в Косово

Отравят реформатора Мидхат паша в тъмницата Русенският валия построил железница и болници, създал модерното земеделско стопанство Образцов чифлик

Тръмп прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ

Кандидатите за мястото на Тереза Мей вече са петима

Откриха обесен изчезналия мъж от Благоевград

Медицински екип е нападнат в Гоце Делчев при обслужване на адрес

Най-малко 50 души са пострадали при взрив на тайландско пристанище

Трима от ранените при вчерашното нападение в Лион са все още в болница

Момчето Ран пожела да тече боза от паметник-чешма на Людмил Кирков (СНИМКИ)

Полицията преследва заподозрян след бомбеното нападение в Лион

Силен трус с магнитуд 5,1 близо до Токио

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в частен имот в село Лелинци

Малтийските военни спасиха повече от 200 мигранти

Емилия Кларк: Нямам време за връзки Актрисата от „Игра на тронове” не се смята за фатална жена

Ще стане ли БСП носител на промяната?

Заседанието на конгреса е истинската премиера на Нинова като лидер на партията

Предсрочните избори накараха всички политически партии да се надпреварват във формулирането на ярки и привлекателни обещания. А както отива на най-старата партия в България, БСП го направи най-тежко – на конгрес, подготвен за пръв път от новата председателка Корнелия Нинова. Не става дума за нов конгрес, а за поредно заседание на 49-ия, който преди девет месеца беше подготвен от старото ръководство, но доведе до кардинални промени, така че това заседание е истинската премиера на Нинова като лидер на партията. И не може да не се признае, че тя се справи блестящо. Вярно е, че днес ситуацията е съвсем различна, БСП е в подем, събуди сред членовете и симпатизантите си нови нагласи и надежди за бъдещето. Но тази промяна е заслуга на Корнелия Нинова, на победата на “нейния” кандидат за президент ген. Румен Радев.

Символиката при конгреса на БСП се допълва и от съвпадението с датата 4 февруари. Точно преди 20 години на тази дата БСП се отказа от властта в средата на управленския си мандат след продължили почти месец всекидневни протести. Докато сега първата жена, оглавила БСП, на висок глас обяви, че партията иска да се върне във властта, за да поведе страната по нов път. И това става, след като новата голяма дясна сила ГЕРБ се отказа от властта в средата на мандата си. Дали политическият живот в България е изминал пълен цикъл и хората са готови отново да дадат доверието си на леви политици, обещаващи край на десния преход, предстои да видим скоро.

Конгресът на БСП показа, че партията работи в нова атмосфера, спечелените президентски избори ? дават увереност, както и присъствието на млади хора, готови да обвържат бъдещето си със столетницата. Усещането за възход беше доминиращо както в думите на Корнелия Нинова, в чиито ораторски умения прозира наученото в класическата гимназия. Но най-впечатляващо беше изчезналото чувство на вина за миналото. Вероятно това се дължи и на факта, че в ръководството на БСП навлезе група млади политици, които нямат спомени не само от социализма, а и от прехода. Те започват политическата си дейност на чисто и получават симпатиите на други млади хора, за които несправедливостите са свързани само с прехода. Всичко това дава нов живот на старата партия, чиято предизборна платформа се опитва да очертае алтернатива на усещането за обреченост, с което вече живеят повечето български граждани.

Променените нагласи в БСП й позволиха да се заяви като носител на промяната. Но за разлика от преките си политически конкуренти тя обяви, че ще започне промяната от себе си, като го покаже още на конгреса – нов дизайн, нови лица на предни позиции, изтласкване на познатите фигури, заявка за нова коалиция.
Втората и несъмнено по-важна крачка е промяна за страната. Може ли БСП да я олицетвори при толкова многобройни подобни заявки на никнещите като гъби след дъжд антисистемни проекти? Откъде може да дойде усещането за алтернатива?

Предизборните обещания на БСП влязоха в течението на щедри обещания от всички. И тя като че ли последва стария принцип, че най-много се обещава (в оригинала – лъже) преди избори (по време на война и след риболов – по Бисмарк). Това за високите заплати, пенсии, и т.н. го чухме и от преките опоненти, а най-любопитното днес е, че всички следват онова, което от години правеше Волен Сидеров – да иска европейски заплати и пенсии. Дали наистина не си отива неолиберализмът?

Все пак в предизборната си платформа БСП предложи и нещо различно. Първото е, че щедрите обещания могат да се реализират не само с икономически растеж, който едва ли може да надхвърли много сегашните 3%, а чрез закриване на т.нар. паралелна държава, струваща на българите 10 млрд. лева (разпределени така: в здравеопазването 2 млрд., в образованието 1,5 млрд., от картелите 3 млрд., от корупцията 1 млрд., от обществени поръчки 2 млрд.). Второто е наистина оригинално – България да се върне към демографския ръст, който да осигури отново 8-милионно население, при това, както отива на лява партия – без бедни. Третото е силният акцент в защита на младите.

Дотук с добрите новини. Съмненията се появяват, когато се вгледаме в механизмите за промяна в партията и в страната.

Промяната в БСП минава през уставни забрани – от парламента да отпаднат всички, пребивавали там вече 12 години, а ограничението за партийния лидер е 8 години. Това ми напомня за началото на прехода, когато на всички ни бяха дотегнали несменяемите БКП дейци. Но не живеем ли отдавна вече в демокрация, при която смяната се осъществява по естествен път чрез свободна конкуренция? В която и да е демократична държава ще открием лидери и парламентаристи, които никой не сменя, докато са успешни, но ги свалят веднага, когато се провалят. Важни са не годините в управлението, а качествата. Но, както показа и референдумът, явно изживяваме бунт на масите, които виждат спасение в смяната на лицата, а не на несправедливата система.

Въодушевяващата идея българите отново да станат 8 милиона ме накара да се върна в миналото. За 20 години – от 1946-а до 1965-а, българите сме нараснали от 7,029 до 8,228 млн., докато за 15 години – от 1985-а до 2001-ва, сме намалели от 8,949 до 7,929 млн. Какво показват данните? Че нарастването става в рамките на общия процес на демографски ръст при затворена държава, докато спадането е естествена последица от урбанизацията и отварянето към света. С други думи, процесът е социалноикономически и геополитически. Как и дали може да се обърне?

Що се отнася до борбата с “паралелната държава”, това е чудесна общонационална цел. Проблемът е, че за борба с мафията отдавна се обявяват почти всички политически сили, но резултати не са толкова обнадеждаващи. Което никак не е случайно.

Проблем, свързан с автентично левия характер на БСП, е отказът в платформата от отмяната на плоския данък. Вярно е, че се предлага двойно облагане на високите доходи (над 10 хил. лв. месечно), но без ключовия за лявото необлагаем минимум. Въпросът е дали левият завой, започнат от предишното ръководство на БСП, приключи.

Чудесна е идеята новата коалиция да привлече политически и други формации с електорална тежест. Но не зная колко от тях ще склонят да се откажат от програмни идеи и самостоятелна политика, за да приемат тези на БСП, а и да приемат името “БСП за България”.

Най-важният въпрос, разбира се, е дали българите ще приемат, че БСП е политическата партия, която може да осигури обещаните правила, възмездие (!), справедливост, сигурност. Отговора му ще разберем само след месец и половина.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (22)

 1. Един за 800 дни обеща да ни направи богати . Поредната лъжа . Мечтите са безплатни .Голям залък лапни голяма дума не казвай .

 2. Комунистите не могат да управляват, те могат само да грабят / властват /. Власт и управление са различни неща, но малко хора го разбират. Бай Тошо го разбра към края на царуването си и се опита да направи нещо, но бандата около него се уплаши да не загуби властта и го катурна. От тогава до сега само мимикрират. Спестената ЛУСТРАЦИЯ ще ни излезе през носа. Комунисти или България – това е въпросът!

  1. Тъпи пенсионери или България – това е въпросът! А ако имаш предвид герберастите като „комунисти“ – съгласен съм с тебе . Във всеки случай БСП не се състои от комунисти , а от социалисти – има разлика и то съществена . Освен това в огромната си част така определящите се сами като десни – и герберасти , и реформасти/деформасти/ , са ренегати от БКП , надушили след 10.11.1989 г. плячка , вследствие политическите помени и стръвно захапали я . Конкретни примери колкото искаш – Бойко Борисов , Цецка Цачева , Иван Костов , Меглена Кунева , а има и още много , много …

   1. Ако не си разбрал(а) – БСП се състои от: правоверни комунисти, социалдемократи, марксисти и обикновени милионери! От този гювеч какво може да излезе? Жалко, че на „мъдрия народ“ му е къса паметта!

   2. ооо, пенсионерите били тъпи…. ми да, тъпи са, че носеха безродните бесепари на гръб докато последните ги ограбваха… я кажи кой соцмилионер ти спонсорира и6рика та да пишеш тези де6илизми по форумите?

    1. Кажи по-конкретно как БСП е ограбвала пенсионерите ! Пеевски беше предложен от ДПС на Орешарски в петък и още в понеделника беше свален от длъжност в ДАНС , така е че не е успял да навреди с нищо . А вие си отмъстихте – свалихте Орешарски . А когато става въпрос за спонсорство – парите са у такива като тебе , защитаваш си ги често . Вчера или завчера май пак твърдеше за социалисти-милионери и те приканих да цитираш някои , а аз цитирах твоите спонсори . Ти обаче не отговаряш – просто не можеш да извадиш такива факти . Единственият социалист-милионер и то законен е Гергов .

     1. Да кажем, че още първата седмица след преврата 89та, видните социалисти луканов, атанасов и сие преведоха 500 000 000 долара от външнотърговска във виена, а половин година след това безрoдният yрoд луканов каза, че тошо не му е оставил пари… сетне масовата приватизация, сетне лукановите подлоги гоце и добрев оставиха държавата вън от нефтохима. За милионери – ми да кажем един невзрачен мърков… или един кардинал узунов… или може би по заслужилия йовчев… или един бивш габровски областен

   3. Въпреки че обиждаш,съгласен съм с теб. Аз писах МИМИКРИРАТ, а ти обясняваш в какво са мимикрирали. Цялата българска ОПОЗИЦИЯ беше създадена и ръководена от ДС. Отначало се хванах и активно се включих в СДС, но твърде бързо видях кой им дърпа конците. На последните избори гласувах за Радев не защото го предложи Нинова, а за да си отиде Бойко. Много „тъпи пенсионери“ гласуваха така, така че не очаквайте и на парламентарните избори да подкрепя комунистите, добре ги познавам. Съжалявам за младите хора, които се връзват на лъжите им.Бъдете здрави и се опитвайте да мислите.

    1. Първо за обидата – отнася се пенсионери , които се очаква да са зрели и натрупали житейски опит и да оценяват нещата от живота по-мъдро от по-младите . Тия , за които казваш , че МИМИКРИРАТ изобщо не са комунисти – всички те са ренегати от БКП . А в и с БСП останаха хора , които не са фурнаджийски лопати и ветропоказатели – не си сменят боята в зависимост от посоката на политическия вятър . БСП е най-плюваната и клеветена политическа партия от 27 години до сега – най-често несправедливо – за икономическите показатели , а за тях има статистика и тя показва икономически провали и огромна корупция най-вече на десните правителства . Темата е обширна и може да се обсъжда и по-подробно , но няма време и място . На края да ти кажа – и аз съм пенсионер и знам всичко от преди 10.11.1989 г. до сега .

     1. Ми кат свърши келепира и се разбягаха „социалистите“… щот това е морала на социалиста навсякъде по света…

 3. Вижте Румъния.Само месец след идване на власт на социалистите.
  Същото ни чака ,ако не дай си боже БСП спечели изборите.

  1. Разбираш , че магарето е мъжко като хванеш за к..а . – толкова разбираш !

   1. Напротив. Пичът вижда какви боклуци са социалистите, без да ги пипа.

 4. Баева, не ни заблуждавай! БСП никога не е изпитвала чувство за вина, за да го изгуби сега.А на какво се дължи този оптимизъм, който така ви опиянява? Едва ли причината е изборът на Радев( и децата знаят, че нямате толкова гласове).По-вероятно е да сте се подготвили по друг, скрит от нас начин.И да не искате – познаваме ви много добре.

 5. MNOGO,MNOGO, MALKO SA BALGARSKITE SEMEISTVA,,KOITO NE SA ZAGUBILI BLIZAK,V „“GODINITE PREDI I SLID 9 septemvri 1944.g. !!!!TAZI BOLKA E.I STE OSTANE DA BOLI I,DOKATO ,NE IZGRADIME,ZA VSICHKI ZAGINALI RODOLYUBZI,“PAMETNIKAT NA POMIRENIETO NA BALGARIYA.““!!!!!!TAM,VSICHKI DA OTDAVAME NASCHATA PRIZNATELNOST.!!!!!!! TOVA “PROTIVOPOSTAVANE,KOETO NABLYUDAVAME,“TEJI.KATO KOTVA“,KOYATO DARJI “NASCHETO NARODNO BLAGODENSTVIE NA KOTA NULA TRIDESET GODINI.????““ TAKA POVECHE NEMOJE.!!!!

 6. Така значи: когато имаме нужда от изборна „маса“, ние сме истинските наследници на столетната благоевско-димитровската социалистическа партия. Същевремено, когато става дума за извращения и отговорности, тогава“ ние сме младите, които нямат нищо общо с онази грешна партия, даже не сме били родени, камо ли да сме грешили. Нямаме отговорност нито за Андрей, ни за Жан, нито за Сергей, хеле пък за Първан(ов).“ Елементарно Уотсън! „Победата на генерала е чисто наша, защото ние го предложихме“. Е, да забравим ли, че вие предложихте и Пеевски?

  1. тва с пеевски е удар в десятката… но за флинт десятката е другаде…

 7. Госпожо Баева, знаете че поддръжниците на БСП-БКП са свикнали да приемат всичко , което им се сведе от партийния шеф, та не бива да Ви очудва “ триумфа “ на кака Кури – справка целувките на напр. на пловдивчанчето, Станишев или следващите – от червените бабички на Бузлуджа ! Помня ги -даваха ги по телевизията.Щедрите обещания НЕ впечатляват никого ! А и ние, както и Вие сте живяла в т.н. социализЪм – помните тогава как всичко се крепеше на СТРАХ ,заради което нямаше изстъпления / а ако имаше – те не се оповестяваха / . Кака Кури НЕ спомена и дума за миналото на партията си, за грешките, за насилието, за ограниченията ,за, за за …

  1. Ти плачеш за миналото на БСП – от преди 27 години , което минало беше оценено и си е минало , няма начин да се върне . Много по-съществено е настоящето – фактът , че настоящето до преди няколко дни се ръководеше от ренегати на БКП , та фактът е – пълен провал за народа , и пълно щастие за герберастите и приятелите им от РБ , ПФ – напълниха гуши като пеликани покрай река Нил . В БСП не са ренегати от БКП , а се състои от българи , които са в състояние да променят живота на мнозинството българи към подобрение . А ако ще обсъждаме близкото минало – готово .

   1. Настоящето е лъжецът станишев, кълнящ се, че ще остане депутат в софия, а сега шеф на самозабравилата се нинова… да не споменавам пеевски 🙂

 8. Нов бардак със стари -к-у-р-в-и- не се прави. БСП има прекалено много крадци и паразити в редиците си, за това не може да донесе никаква промяна на България. Лъжат комунягите, те сакат да са на софрата и да крадат следващите 10 години.

 9. Убедихте ме – всеки ще си гледа неговата кочина – тя е най-чиста и най-подредена . А така като огледам вашите преценки , ще се окаже , че КОЧИНАТА ГЕРБ е най- предпочитана – там са най-тлъстите охранени прасета . Все пак има и човешки мъдрости – ренегатите/предатели на предишните си идеи и съмишленици/ – винаги са готови на нови такива изпълнения . Например Иван Костов през февруари 1990 г. буквално за два-три дена от пишещ хвалебствия за социализма , се пребоядиса в пръв антикомунист , а като него са огромно количество ренегати – до 1990 г. в БКП членуват около 1 млн. „комунисти“ , сега в БСП членовете са около 200000 . Ренегати са и герберастите , с ренегати са пълни и медиите , а пък в „десните“партийки е пълно с пеперудки прескачали от г.ъ.з на к.у.р и обратно многократно . А в БСП няма такива – излязъл от БСП е ясен и повече няма връщане .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.