Юлия Тимошенко започва процедура по импийчмънт на президента Петро Порошенко

Снимка: Архив

Кандидатът за президент на Украйна Юлия Тимошенко обяви, че започва процедура по импийчмънт на настоящия държавен глава на страната Петро Порошенко, съобщава РИА Новости. Причина за решението й са разкритията, направени от журналисти, за мащабни злоупотреби в армията.

 

Преди време разследващият украйнски сайт "Бихус инфо" публикува материал, който разкрива огромна схема за кражба на пари, които е трябвало да отидат за отбранителен комплекс. Авторите на разследването твърдят, че зад източването на финанси стоят приближени на Порошенко. Сред замесените е синът на първия заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана Олег Гладковски и неговия приятел и бизнес партньор Виталий Жукон. Те са продавали части и оборудване с надценка до 300% на украинските отбранителни предприятия. Стоката е внасяна от Русия чрез контрабанда или е купена от складове на военните в Украйна. По този начин те са получили минимум 250 милиона гривни (около 9 милиона долара).

Спорeд конституцията на Украйна процедура по импийчмънт може да бъде започната ако президентът на страната е обвинен в държавна измяна или друго престъпление.

Процедурата включва създаването в парламента на временната комисия за разследване, чиито разкрития се разглеждат на заседание на парламента. При приключването на работата на тази комисия, парламентът гласува за обвиняване на президента, за което са нужни 226 гласа, а след това взема решение за импийчмънт с 300 гласа.

След това получава становището на Конституционния съд за законосъобразността на процедурата по за импийчмънт и заключението на Върховния съд, че президентът действително е извършил престъплението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят