БАБХ проследява фуражна суровина от Бразилия със съмнение за наличие на салмонела

Мариана Маринова атакува „Фермата” “Мисис България” е вторият обявен известен участник

Поет от Банско се вдъхнови от президента Радев, посвети му стихотворение

Пуснаха движението по едното платно на магистрала „Струма“

Венета Харизанова плашещо слаба (СНИМКИ)

Опашка над 8 километра се е образувала на „Дунав мост 2“

Фандъкова: Приключи третият етап от изграждането на канализация в столичния квартал „Люлин“ 9

Пожар гори в коритото на река Марица в Пловдив, подпалили са се незаконни къщи

Павел, Венци Венц и Дара се глезят с 5 звезди Втора обща песен за хитовите изпълнители

11 спасители от София и Боровец издирвали украинския турист, който пострада в района на връх Мальовица

Община Търговище ще дофинансира селско училище

Сливен ще иска кредит за съфинансиране на проект за туризма

Два нови случая на западнонилска треска в Бургас и Монтана

Китайците търсят сигурност по време на ваканцията Румънците пътуват спонтанно, не чакат причина да стегнат куфарите

Началото на сезона в италианската Серия А по MAX Sport през уикенда

Юлия Цинзова откри уникална изложба в Столичната библиотека

Юлия Цинзова показва броя на „Държавен вестник”, в който е публикуван Указа за Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Сезонът на отпуските не влияе по никакъв начин на мащабната дейност на Столичната библиотека. Освен проявите във формат „Зелена библиотека”, „Библиотека в планината” и „Лятна занималня за деца”, вратите на този представителен храм на книгите са отворени ежедневно през юли и август, като за 6-те месеца на тази година са заети 215 хиляди книги. Тези впечатляващи факти изнесе Юлия Цинзова – директор на институцията, по време на откриването на изложбата „Страници от историята на България в Държавен вестник 1879 – 2019”. Еспозицията е разположена в Централното фоайе на Столичната библиотека и е по повод 140 години от излизането на първия брой на „Държавен вестник”. Фотосите и архивните копия на изданието разказват за най-важните събития в държавността ни след Освобождението от турско робство. Вестникът възниква с Указ № 12 от 19 юли 1879 г. на княз Александър I като официално издание на държавата.

Юлия Цинзова подчерта, че експертите от фонд „Книжовно наследство” на библиотеката са положили сериозни усилия, за да свържат „Държавен вестник” с важни исторически събития. Тя показа оригинал на първия брой от 28 юли 1879 г, както и броя, в който е обявено Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г.

Посетителите ще имат възможност да се запознаят с интересни факти: първоначално вестникът излиза веднъж седмично, а от 1891 г. – всеки присъствен ден. През първите 12 години е държавно-информационно издание, като помества официални съобщения, новини и телеграми от чужбина. По-късно започват да се обнародват влезлите в сила нормативни актове – закони, укази, постановления и др., официални документи – конвенции, договори и др., а в неофициалната му част – публикации на различни съдебни институции и др.

Във витрините са подредени книги от фонда Книжовно наследство в Столичната библиотека, свързани със събитията, отразени в изложбата. Авторите на част от тях са участници в събитията, други са дело на чуждестранни журналисти и изследователи – Александър Бендерев, Никола Фичев – „Военно-исторически очерк за българо-сръбската война” 1888, Александър Цанков, Никола Начов, Димитър Страшимиров, Коста Тодоров, А. Хун – „Из българските бурни времена” и „Борбата на българите за съединението си” 1887, А. Драндар – „Биография на Ал. Батенберг“ и „България при Фердинанд“, Х. Вагнер – „Към победа с българските войски” 1913, Българската конституция от 1947 на английски и др. Някои от заглавията в изложбата са единствени и са притежание на Библиотеката на София.

Част от годишнините на Държавен вестник (1879-1945) в СБ са дарение от Народното събрание през 1946 след призива да се попълни фонда на СБ, изгорял при пожара 1944. Друга част е от служебните библиотеки в Столичната община, като някои от броевете са с надпис за софийския градоначалник.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.