Юли - ключов месец?

Илюстрация: Иван Кутузов - Кути

След юли да правят каквото си искат - каза премиерът на извънредния брифинг, след като подреди кои са авторите на компроматните атаки срещу него. Какво чудо очаква през юли, освен да разберем, че туристическият сезон е провален? Но за това не са му виновни изброените врагове.

Засега се случват дребни неща - отмениха Джулая на Камен бряг и фестивала на черешата в Кюстендил. Депутатите, снимани без маски, обвиниха медиите в терор. Кой ли пък им е казал, че са недосегаеми. Гергов спирал окопната война на червените - кой ли му вярва. Румен Петков каза, че „Корнелия Нинова е виц“, с което даде знак, че партията му е с надежда да влезе в кабинет „Борисов №4“. Кошлуков се заплете в казуса „Вяра и общество“ и за да се оправдае, даде нелеп пример как Иван Гарелов, който бил емблема на „Панорама“ бил сменен с Бойко Василев. Може би като нов директор не знае, че сам напуснах БНТ, за да отида в частна телевизия и Бойко бе естественият нов водещ. Но с Емил тогава бяхме приятели...

Предполага се, че Борисов очаква през юли България да направи решителната крачка към въвеждането на еврото, да отпадне механизмът за мониторинг и вероятно, да приключат предварителните процедури за изграждането за АЕЦ „Белене“.

Тези надежди за случване на чудо ми напомнят една среща на Тодор Живков с младите журналисти. На официалната вечеря бяхме на масата, на която седеше Живков. Настъпи неловко мълчание. Никой не смееше да заговори пръв. Направи го Живков, като спря погледа си върху мен:

- Е, какво стана там в Кувейт, постигна ли се нещо?

Аз току-що се бях върнал от Кувейт, където вместо Петър Младенов (бил в оставка), с турския министър на външните работи Месут Йълмаз се срещна Георги Йорданов. Вероятно във връзка с т. н. възродителен процес. Не знаех нищо освен официалното съобщение. По-вероятно бе Живков да знае повече. Затова реших да се пошегувам:

- Много са разтревожени, че сме открили „зелените капки“ и те ще обеднеят...

Имах предвид, че по телевизията бях гледал поредния чудак, който обяви че е открил заместител на бензина, приготвен от обикновена вода. Каква бе изненадата ми, когато Живков заговори с много сериозен вид, че се е срещал няколко пъти с този изобретател и храни сериозни надежди, че сме на път да си оправим всичките проблеми с тези капки.

Това беше само десет дни преди десети ноември.

Слушах в събота в сутрешния блок на БТВ как Цветанов съобщи, че през септември ще обяви създаването на собствена партия. Говори се, че ДПС го подкрепя. Доган е заинтересован от отслабване на ГЕРБ, за да преглътне по-лесно ДПС като партньор. Цветанов направи такъв анализ на упадъка на ГЕРБ, че Борисов много повече трябва да се страхува от неговите разкрития, отколкото от писмата на Васил Божков.

И от друго трябва да се безпокои - мнението на Запада. Например авторитетният британски вестник „Гардиън“ в обширен материал за последните скандали пише, че Борисов може да бъде разследван за аудио заплаха да „изгори „евродепутата Елена Йончева“.

Засега Борисов се е съсредоточил в борба по всички фронтове - срещу президента Радев и срещу Корнелия Нинова, като главна пречка за плановете му да подчини лявата опозиция на интересите си.

Върху президента сега се оказва натиск да се раздели с хора от екипа си, само защото прокуратурата е проявила интерес към тях. По този начин Радев ще загуби правото си да дава нравоучения на премиера.

Радев вече се раздели с немалко ценни и качествени хора, без да обяснява причините. И остана самотен. Сега се говори, че вече е намерил решение как да избегне причината да си отидат тези хора. Дано не е много късно. Те няма да се върнат.

Що се отнася до БСП, през септември ще се разбере дали левите хора са разбрали, че дирижираната кампания срещу Нинова е насочена срещу самата партия.

Коментари

Задължително поле