ЮНЕСКО окончателно подкрепи правителството за Пирин (ДОКУМЕНТ)

Официалното решение на ЮНЕСКО, което е публикувано на страницата на 42-та сесия на световната организация като параграф номер 72 на страница 148.

Публикувани са официалните решения от 42-та Годишна сесия на организацията в Бахрейн

Без екооценка на промените в Плана за управление от 28 декември

Окончателна подкрепа от Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО получи българското правителство за Пирин.

На сайта на световната организация вече са публикувани решенията от 42-та Годишна сесия на Комитета, която се състоя в Бахрейн.

Първоначално беше планирано срещу страната ни да бъде прието крайно негативно решение за Национален парк „Пирин“. Комитетът бе заблуден от българските „зелени“, че с частичното изменение на действащия План за управление на парка, прието от кабинета на 28 декември, планината ще бъде застроена и изсечена.

За да защити националните интереси и да опровергае лъжите на „еколозите“, за Бахрейн замина българска делегация начело с вицепремиера Валери Симеонов. В нея имаше експерти от Министерството на околната среда и водите и Министерството на културата.

След проведените срещи с представителите на държавите-членки на Комитета на ЮНЕСКО, всички единодушно се убедиха, че твърденията на „зелените“ не отговарят на истината. Затова първоначалното решение бе променено.

В окончателния вариант, приет на сесията с единодушие, няма текст, който да задължава България да прави Стратегическа екологична оценка (ЕО) на частичното изменение, одобрено от МС в края на декември.

Промените в Плана не се критикуват, като на българското на правителство е препоръчано да се въздържа от нови решения за корекции, освен от тези от декември, направени на действащия План за управление. Държавата ни е помолена бъдещи промени да има едва след екологичната оценка на новия План за управление, който все още е в съда.

Решението на ЮНЕСКО от Бахрейн окончателно доказва манипулациите на зелените неправителствени организации у нас, които от десетилетия всячески се опитват да спрат развитието на зимните спортове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България