Според 39% от българите у нас може да се прави бизнес

Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Има индустрия с фалшивите болнични

Екокатастрофата в река Вит се отлага Риболовен клуб "Балканка" пуснал фалшивата новина, Антон Хекимян я обслужи в Би Ти Ви

Тръмп може да се съгласи да свидетелства писмено в разследването за импийчмънт 

27 000 български фермери с орязани субсидии

Живеем най-късо сред хората в ЕС В богатите страни с хубава храна разполагат с 9 години повече от нас

Русия предаде на Украйна корабите, задържани в Керченския пролив

Цацаров: Разследванията за защита на интелектуална собственост са се увеличили два пъти

Париж прекроява разширяването на ЕС

ЕП даде предварително одобрение за всички кандидати за еврокомисари

Бързите заеми се увеличиха с 14%

Млад шофьор с БМВ прегази старец в Горна Оряховица Пешеходецът е издъхнал на място

Караниколов: Двустранната ни търговия със САЩ нараства с 36%, като надхвърля 975 млн. щ.д.

Доналд Туск е единственият кандидат за лидер на ЕНП

17 граждански организации срещу предателството на Радан Кънев Изпращат писмо до Комисията по петициите в Европарламента

ЮНЕСКО подкрепи правителството за Пирин (ОБЗОР) Комитетът на Световната организация опроверга измислиците на „зелените“

С единодушие ЮНЕСКО подкрепи решението на българското правителство от 28 декември, с което беше променен частично действащият план за управление на Национален парк „Пирин“.

Този документ на Министерския съвет даде възможност за започване на законовите процедури, предхождащи изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Отделно корекциите в Плана са стъпка към цялостното развитие на зимния туризъм в страната ни.

На 42-та годишна сесия на ЮНЕСКО, която се провежда в Бахрейн, българската делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов, получи подкрепата на държавите-членки на Комитета на Световната организация.

Както „Труд“ пръв съобщи, Симеонов и експерти от Министерството на околната среда и водите и Министерството на културата са в Бахрейн за Годишната сесия.

В съгласие страните в Комитета гласуваха, че частичното изменение на Плана няма нужда от Екологична оценка (ЕО) – такава е необходима за устройствения план, в който ще се предвиди втората кабина.

По този начин ЮНЕСКО показа на „зелените“ в България, че тяхното настояване за ЕО на самите корекции в Плана е несъстоятелно.

Те са изпратили в Бахрейн Катерина Раковска от WWF-България. Преди гласуването тя лобирала Пирин да бъде вписан като застрашен обект от световното природно наследство, научи „Труд“. Очевидно мисията на Раковска не се е увенчала с успех.

Още преди дискусията и вота в Бахрейн „зелените“ бяха научили накъде отиват нещата. И започнаха виртуалните си атаки в социалните мрежи срещу българското правителство.

Тома Белев пусна фалшивата новина, че Валери Симеонов и българската делегация спят в хотел „Риц“ в Бахрейн на цени от 500 до 1500 лева. Вицепремиерът набързо го разобличи, че с експетрите са настанени в хотели среден клас, а „екологът“ дори не се извини за манипулацията.

Един от съратниците на Белев – Стефан Аврамов, нарече „курветини“ държавите, дали подкрепа за решението от 28 декември, а Петко Цветков от Фондация „Биоразнообразие“. Набързо бе организирана кампания за атака с гневни електронни писма до посолствата на държавите, дали подкрепа за решението на Министерския съвет.

Развитието на зимния туризъм в България бе осигурено от правителството на неговото заседание на 28 декември. Тогава премиерът Борисов и министрите приеха частичното изменение в действащия План за управление на НП „Пирин“.

С корекциите управляващите премахнаха рестрикциите, които освен в парка, важаха и за ски зона „Банско“. Дотогава по никакъв начин съоръженията там нямаше как да бъдат модернизирани и това спъваше развитието на курорта.

Забраните бяха вкарани при писането на плана лично от Тома Белев, който е отговарял за главата „Режими и норми“. Заради подобни рестрикции, изисквани най-вече от зелените и вкарани под техен натиск в повечето планове за управление на Националните и Природни паркове и в няколко закона, зимният туризъм у нас на практика е замразен.

След решението на МС „зелените“ започнаха поредната си очерняща кампания срещу България, пълна с лъжи.

Дълго време те залагаха на измамата, че с частичното изменение се разрешава строителството в 48% от НП „Пирин“. Истината е, че в тази площ бяха разрешени водохващания за питейни нужди и това ясно е записано. Премиерът Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда Нено Димов, еврокомисарят Кармену Вела, бившите министри на екологията Нона Караджова и Евдокия Манева, юристи и експерти разясняват до днес, че решението на МС позволява изграждането на спортна и техническа инфраструктура единствено в рамките на съществуващата зона за туризъм в Пирин с площ 2.2% от парка.

България покани делегатите от срещата в Банско

„Искам да Ви благодаря за решението и да поканя всички представители на ЮНЕСКО в Пирин. Те ще видят уникална природа. Ще посетят и ски зона „Банско“, за да се убедят, че няма нищо нередно“ – с тези думи вицепремиерът Валери Симеонов започна изказването си след гласуването.
По време на дискусията Австралия предложи малки поправки в решението, срещу които „против“ нямаше. Дори Уганда, която беше резервирана, не даде „не“ по време на самото гласуване.
Това не се хареса на Катерина Раковска, която ядосана обвини Комитета на ЮНЕСКО, че е допуснал огромна грешка.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ, ЧЕ ПРОБЛЕМА С ПИРИН ЩЕ ГО РЕШАТ В БУТАН, ПАРДОН В БАХРЕЙН… НЕЩО СЕ Е Е ПООБЪРКАЛ.ТОВА – НАПРОТИВ – ОЩЕ ПОВЕЧЕ Е НАВРЕДИ НА БАНСКО, ТИЯ ПРОБЛЕМИ СЛЕДВА ДА СЕ РЕШАВАТ САМО И ЕДИНСТВЕНО ТУК.

  2. Какво юнеско, там няма нито българи, нито европейци в момента, а само чернилки, които даже не знаят къде се намира България, та как ще решават те?

  3. А кой да реши, Велемир? Тези които скачат на всяка маджа мерудия ли? Стига има толкова!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.