Юнкер след срещата с Ердоган: Турция трябва да подобри своите отношения с Кипър и Гърция

Турция трябва да подобри своите отношения с държавите членки на ЕС, с Кипър и с Гърция, за да можем да очакваме напредък в отношенията си, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата ЕС-Турция в "Евксиноград".

Споделяме с Турция геостратегически интереси свързани със сигурността и в енергийното снабдяване. Искам Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС. Трябва да поддържаме честен диалог, призова Юнкер.

Вярвам, че ЕС и Турция правят голяма грешка, когато описват различията, които ни разделят, но никога не описваме общите неща, които ни правят партньори. С нашите турски приятели имаме общи интереси, каза още председателят на ЕК.

Според него само обединени ще успеем да се справим с това "ужасно бедствие тероризма", каза Юнкер, но подчерта, че намесата в Сирия трябва да става само в съгласие с международното право.

Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите е много успешно и това се дължи на Турция, която е приютила на своя територия милиони бежанци от Сирия. Това показва, че Турция може да бъде солидарна с ЕС. За това трябва да й благодарим много, каза Юнкер.

Той отбеляза, че е категорично против прекратяването на разговорите за членството на с ЕС. Аз съм гарант те да продължат, заяви Юнкер.

Припомняме,че точно в навечерието на знаковата среща във Варна, австрийският канцлер Себастиан Курц категорично заяви, че темата трябва да приключи, както и че Турция към момента не отговаря на критериите за преговорни отношения със Съюза.

Коментари

Задължително поле