Явор Колев: Спам атаки в България се провеждат от 2016 година

Снимка: Архив

Трябва да предупредя потребителите, че ако са отворили такъв спам мейл, който съдържа прикачен файл, трябва незабавно да сканират компютъра си с антивирусна програма или да преинсталират компютъра, да инсталират лицензирана операционна система, както и лицензиран антивирусен софтуер. Съветвам и да променят абсолютно всички пароли, които използват за различни ресурси в интернет пространството. Това каза Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП на брифинг относно новината, че от името на „Пътна полиция“ се изпращат имейли сфалшиви фишове и призовки, които заразяват с вирус .

„Влезли сме във връзка с компания, която е изпратила имейлите и сме помолили да се прекрати атаката с тяхно съдействие. Такива СПАМ атаки се провеждат от 2016 година. Работим Св тясно взаимодействие с всички доставчици на електронни съобщителни услуги, в това число и българските мейл сървъри така, че да предотвратяваме и ликвидираме тези атаки. За съжаление такива атаки са ежедневие. Те са извън територията на страната и има кратък период, в който работят и спам съобщенията за съжаление пристигат до потребителите, което е риск за тяхната киберсигурност“, допълни той.

Компютърната система, която е заразена с „троянски кон“ има за цел да открадне цялото съдържание от компютъра, а именно пароли за достъп до електронни пощи, социални мрежи и интернет банкиране.

По-рано от ГДБОП предупредиха за активна СПАМ атака спрямо гражданите. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция - в случая Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: opp@mvr.bg, наименуван „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

Коментари

Задължително поле