Ядем по-евтини ягоди и череши

Салатата също е по-изгодна

Под 4 лв. вече е килото на сладките плодове

По-евтини череши и ягоди ядем в края на май. Това показват данните за цените на храните на едро, публикувани на сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДСКБТ). Драстично е намаляла цената на сладките плодове и те вече се търгуват за под 4 лева за килограм. С 56 стотинки по-малко се предлагат на едро черешите. Така средната цена, за която се продават по борсите и тържищата, е 3,94 лв./кг.

Ягодите също се търгуват с 46 стотинки по-евтино за килограм или срещу 3,32 лева на едро. Според потребители обаче търговците все още не са смъкнали толкова драстично цената на плодовете при продажбите на дребно.

В края на май почти всички храни от потребителската кошница, която се следи от ДКСБТ, са поевтинели. С 10 ст./кг по-евтино се търгуват бананите и те могат да бъдат купени на едро срещу 2,11 лв./кг. Пада и цената на ябълките с 4 ст. От плодовете поскъпват единствено лимоните с 3 ст./кг.

Много по-изгодно е и да си направим салата, показват данните от последната седмица, тъй като цените на повечето зеленчуци падат. Зелето вече се търгува с 20 стотинки по-евтино срещу 95 ст./кг. С 5 стотинки по-изгодно на едро се купуват моркови и репички. Цената на вносните домати по борсите и тържищата също намалява и те се продават срещу 1,56 лв./кг или с 6 стотинки по-малко спрямо предходната седмица. С 12 стотинки по-евтино се търгуват и вносните краставици срещу 1,15 лева за килограм. За сметка на това оранжерийните краставици и домати поскъпват с по 4 стотинки и се предлагат съответно по 1,57 лв./кг и 2,35 лв./кг. С по 1-2 стотинки по-евтино могат да се купят и килограм пресни или стари картофи, както и зрял вносен кромид лук.

Най-голямото поскъпване през седмицата е това на пилешките кренвирши, които вече се търгуват с 6 стотинки по-скъпо за килограм на едро. За сметка на това целият пилешки бут поевтинява с 8 ст./кг, показвато още данните на ДКСБТ.

Коментари

Задължително поле