Ядрената програма на САЩ и главоблъсканицата на Путин

Основната цел на Прегледа на ядрената програма (Nuclear Posture Review) е подвеждащо да „ребрандира“ нападателното използване на ядрено оръжие като оправдан акт на защита. Новите критерии за използването на тези смъртоносни оръжия за масово поразяване са умишлено изработени с ясното намерение да предоставят на Вашингтон зелена светлина за използването и разпространението им. В съответствие с това ястребите в американската политика установиха институционална и идеологическа рамка, изискваща започването на ядрена война, без страх от законова репресия. Тази тежка подготовка беше проведена с една предвидена цел – да се запази ерозиращата позиция на Америка в глобалния световен ред чрез прилагане на крайно насилие.

Владимир Путин е обезпокоен. Много обезпокоен.

На скорошна пресконференция руският президент изрази загриженост, че Съединените щати вероятно планират ядрен удар срещу Русия. Естествено, Путин не изложи проблема с такива сурови термини, но коментарът му не остави съмнения за какво говори. Ето част от изказването му:

„Съединените щати имат теория за „превантивния удар“... Сега те разработват система за „обезвреждащ удар“. Какво означава това? Означава удари по контролните центрове с модерни високотехнологични оръжия с цел унищожаване способността на опонента за контраатака“.

Защо му е на Путин да губи време в различни теории, цирикулиращи сред американските външнополитически експерти, ако не е притеснен, че тези идеи са изпълними?

Единственото обяснение е, че Путин е обезпокоен, а причината да е обезпокоен е, че той знае, че тези идеи (изпреварващ и „обезвреждащ удар“) са влиятелни сред елитните кадри на властимащите, които решават тези въпроси във Вашингтон. Путин вероятно осъзнава, че съществува значителна меродавна група във Вашингтон, която подкрепя употребата на ядрено оръжие и която вярва, че то е от решаващо значение за опазване на „правовия ред“. Накратко, Путин вярва, че тези идеи са „изпълними“, поради което и изразява тревога.

Нека помислим какво се опитва да каже Путин. Той казва, че Съединените щати мълчаливо подкрепят изпреварващата политика на „първия удар“, което ще рече, че ако Съединените щати се чувстват достатъчно застрашени, си присвояват правото да изстрелят ядрени ракети по врага, независимо дали този враг е атакувал Съединените щати или не.

Това звучи ли ви разумно? А какво прави Русия? И тя ли подкрепя същата политика?

Не, тя не го прави. Ядрената доктрина на Русия изрично забранява първа употреба на ядрено оръжие. Русия няма първа да нанесе удар. Точка. Русия ще използва ядрено оръжие в отговор и единствено в случай, че страната е изправена пред „екзистенциална заплаха“. С други думи, Русия ще използва ядрено оръжие само като крайно средство.

Ядрената доктрина на САЩ е на обратния полюс на руската, те няма да изоставят подкрепата си за "първия удар". И това, което е още по-тревожно, е че американската доктрина е толкова силно разширена, че в тълкувание може да включва почти всичко. Например, според наскоро публикувания Преглед на ядрената програма, ядрено оръжие може да се използва: „при извънредни обстоятелства, за да бъдат защитени жизнени интереси на Съединените щати или на техни съюзници и партньори.“

Отделете минута за осмисляне на тази информация. Това може да включва всичко - от сериозна заплаха за националната сигурност до внезапна поява на икономически съперник. Ще използваме ли с ядрено оръжие срещу Пекин, понеже техният БВП се очаква да бъде по-голям от този на Америка през следващото десетилетие? Не можем да отговорим, но това със сигурност отговаря на критериите на тази силно разширена ядрена програма.

Можете ли да разберете безпокойството на Путин от всичко това? Разбирате ли защо нежеланието на Байдън да се откаже от политиката на „първия удар“ леко изнервя противниците на Вашингтон? Разбирате ли защо тези нови размити стандарти за употребата на ядрено оръжие вероятно пращат червени флагове в столиците по света?

Путин иска хората да знаят какво става. Поради това говори на публични места. Той иска всички да знаят, че Съединените щати вече не разглеждат ядрения си арсенал като чисто отбранителен. В момента той е разглеждан като основен инструмент за опазване на „правовия ред“. Разбирате ли?

И това е само част от всичко, което Путин каза на кратката пресконференция. Каза и още:

„Сега те (САЩ) разработват система за „обезвреждащ удар“. Какво означава това? Това означава удари по контролните центрове с модерни високотехнологични оръжия с цел унищожаване способността на противника да контраатакува.“

Мотивът за „обезоръжаващ удар“ е на мода сред военните ястреби във външната политика на Вашингтон. Той се основава на идеята, че Съединените щати могат да унищожат достатъчен брой от руските командни центрове и укрепени ракетни установки, така че да се елиминира опасността от масивен ядрен отговор. И ако е истина, че тази идея може да отнесе половината свят, превръщайки го в тлеещи отломки, също такава истина е, че тази идея се подкрепя от влиятелен кръг, решен да види приведени в действие теориите си за обеднено „използваемо“ ядрено оръжие.

Както казах по-рано, в политическите среди и в дълбоката държава има влиятелни играчи, които биха искали да се вдигне табуто за ядрените оръжия и те да могат да се използват в повече ситуации и с по-голяма честота. Това е от уебсайта World Socialist:

„Прегледът на ядрената програма, каза служител на Министерство на отбраната, „представя стратегия, основана на ядрените оръжия като средство за възпиране на всички форми на стратегическа атака. Това включва ядрена употреба от всякакъв мащаб и атаки с големи последствия от стратегически характер, при които се използват неядрени средства.“

(Бележка: По този начин Съединените щати могат да използват ядрено оръжие срещу противници, които нямат ядрено оръжие.)

Публикуването на документа бързо беше осъдено от експерти по контрола на оръжията. „Официално оповестеният от администрацията на Байдън Преглед на ядрената програма е по същество ужасяващ документ“, написаха от Съюза на отговорните учени.

„Той не само държи света на пътя на нарастващ ядрен риск, но по много начини увеличава този риск“, продължават учените и заявяват, че „единственият реален избор на САЩ е да възстановят целия си ядрен арсенал, да поддържат редица опасни политики от ерата на Студената война и да заплашват с първа употреба на ядрено оръжие при различни сценарии.“ (Бележка: Ние вече се намираме на този път.)

Това бележи значителна промяна от Националната отбранителна стратегия на Тръмп от 2018 г., която широко се позоваваше на употребата на военна сила за обезпечаване на икономическите интереси, но с обратен знак – твърдейки, че Китай прави това. В документа от 2018 г. това беше ясно внушено, но дефиницията на „национален интерес“, която се развива в документа на Пентагона от 2022 г., за да обхване и „икономически просперитет“, представлява още по-широка стъпка в защита на идеята, че войната е приемливо средство при обезпечаването на икономически цели.“

(Бележка: Бях прав, ще нанесем ядрен удар по Китай, защото развиват икономиката си!)

Един параграф от Националната стратегия по отбраната от 2022 година:
„Тези документи, които не са публично обсъждани в американските медии, изясниха фундаменталната лъжа, че масовото увеличаване на военната мощ на САЩ през тази година е в отговор на „руската агресия“. В действителност, според виждането на военните стратези на Белия дом и Пентагона, огромните увеличения на военните разходи и планове за война с Китай са продиктувани от драматичните промени в геополитиката, технологиите, икономиката и околната среда.“

Тези документи изясниха, че Съединените щати виждат икономическия възход на Китай като екзистенциална заплаха, на която трябва да се отговори със заплаха за използване на военна сила. Съединените щати виждат подчиняването на Русия като важен крайъгълен камък по пътя към конфликта с Китай.“ („Документът за националната стратегия на Пентагона набелязва Китай“, Андре Деймън, World Socialist)

Повтарям: "Тези документи изясниха, че Съединените щати виждат икономическия възход на Китай като екзистенциална заплаха, на която трябва да се отговори със заплаха с военна сила.“

Този факт – понеже това е факт – би трябвало да е съвсем очевиден за всеки, който през последните години не е живял в пещера. Това, което става ясно е, че Съединените щати вече не са конкурентоспособни. Западните елити натрупаха 31 трилиона държавни дългове, унищожиха индустриалната база на Америка, опустошиха собствените си капиталови пазари с безкрайни генериращи дълг "Понци-схеми" и балансираха цялата криворазбрана система с валута, която се разпада пред очите ни.

Тогава как западните елити ще запазят хватката си на глобалната власт, при положение че икономиката е поставена на основа от подвижни пясъци?

Те ще използват груба военна сила, неуморна пропаганда и мафиотски методи на убеждаване. Точно това ще направят. Ще оставят дипломатическите любезности и ще наложат волята си с железен юмрук. Има ли някакво съмнение в това? Ето още от изказването на Путин:

„Съединените щати имат концепцията... за превантивния удар... Ние нямаме такава. Нашата стратгеия говори за ответен удар... Но ако потенциален съперник смята, че е възможно да използва теорията за превантивен удар, това все пак ни кара да мислим за заплахата, която подобни идеи... представляват за нас. Ако [дадена страна] не използва [ядрено оръжие] първа при никакви обстоятелства, това означава, че тя няма да го използва и втора, защото възможността да го използва в случай на ядрен удар на наша територия ще бъде силно ограничена“, каза Путин.

Това звучи по-неясно, отколкото е. Това, което Путин има предвид, е че ако Съединените щати започнат масивна ядрена атака срещу Русия, възможността на Русия да отговори ще бъде силно компрометирана. Затова Путин добавя и това: „Може би ние трябва да помислим да използваме... техните идеи относно това как да осигурим тяхната собствена безопасност.“

С други думи, ако „изпреварването“ и „обезвреждащият удар“ са единствения начин да защитиш националната си сигурност, то може би Русия трябва да последва примера на Вашингтон. Путин беше язвителен, но гледната му точка е ясна: „Ако защитаването на собствената сигурност изисква да се въвлечем в безумно и дестабилизиращо поведение, тогава, вероятно, точно това трябва да направим.“

Във всеки случай, можем да разберем дилемата на Путин. Той не подкрепя превантивните ядрени атаки, но в същото време осъзнава, че ако той не действа превантивно, в бъдеще може да не е в състояние да отговори. Той е изправен пред този ребус.

Според мен, причината Путин да обсъжда този проблем на два пъти през последните седмици, е че той наистина не мислеше, че съществува и най-бегла възможност Съединените щати да нападнат страната с най-големия ядрен арсенал в света. Той вярваше, че действията на Съединените щати ще бъдат продиктувани от старите теории за възпиране и взаимно гарантирано унищожение. Но сега той започва да осъзнава, че се намираме в Прекрасния нов свят, в който калкулациите са базирани на по-проактивни теории, игнориращи заплахата от ответен удар, защото нарушителите смятат, че могат ефективно да обезоръжат противника си.

И затова Путин е обезпокоен. Истински обезпокоен. И обърканият му отговор („Може би ние трябва да помислим да използваме... техните идеи относно това как да осигурим тяхната собствена безопасност.“) подсказва, че все още не е измислил какво да прави.

Така че, въпросът е: Какво да правиш? Как защитаваш страната си, когато ядрена суперсила е решила, че си пречка, която трябва да бъде отстранена, за да могат да постигнат своите геополитически амбиции? Как предотвратяваш унищожителна за цивилизацията атака, когато врагът ти е напълно убеден, че ядрената война е единственият начин да запази доминиращата си позиция в световния ред?

Това е главоблъсканица!

Източник: unz.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения