Язовир Кърджали е на косъм от преливане

Снимка: Архив

Язовир Кърджали е на косъм от преливане. Тази сутрин нивото достигна едва на няколко сантиметра от ръба. Властите уверяват, че няма опасност за хората, предаде БТВ.

Язовирът държи най-високото си ниво за последните две години. Водата постоянно се покачва, разказват местните. Хората, които имат постройки покрай водоема, строят високи огради.

Водите вече са нанесли и първите щети. Паркингът за автомобили покрай туристическите корабчета в село Енчец е напълно потопен.

„Наблюдаваме, всеки ден местим кораба и заведенията, за да може така да се качат клиенти, тъй като има доста голямо топене на снегове – целият паркинг гледаме е превзет от водата, почти целият паркинг, половината е под вода”, заяви Калоян Георгиев, служител туристическо корабче.

Хората от Кърджали обикалят и наблюдават язовира постоянно. Казват, че са виждали далеч по-високи нива на реката.

Според областния управител на Кърджали няма опасност за хората по поречието на река Арда.

„Не бива хората да се притесняват дори и да се включат преливниците, имайте предвид, че язовирът е проектиран така, че през тези преливници да може да изтече така наречената висока приливна вълна веднъж на 10 000 години”, каза Никола Чанев,областен управител на Кърджали.

През преливниците могат да се пускат до 4000 кубични метра вода в секунда.

Коментари

Задължително поле