Яков Джераси оглави Световната ционистка организация в България

Виктор Меламед поема пост в Американския Еврейски Комитет

Основана е в Пловдив през 1926 година

Яков Джераси бе избран за председател на Ционистката федерация в България. Това се случи след като Виктор Меламед официално се оттегли от поста, който заемаше през последните 20 години, за да поеме друг в Американския Еврейски Комитет.

Ционистката федерация в България е основана в Пловдив през 1926 година от Менахем Ушишкин - ръководител на тогавашния еврейски национален фонд.

През 1997 г. представители на еврейската агенция “Сохнут” организират комисия, даваща началото на обща лидерска организация, която да ръководи и следи дейностите извършвани от всички еврейски организации в България. Джераси е един от активните й дейци като президент на Сион.

След поемането на поста от Яков Джераси Ционистката федерация ще поеме всички политически дейности, свързани с еврейската общност в България. Също така ще представлява Ликуд Интернешънъл. Нейните дейности няма да се намесват в тези на организацията “Шалом” по отношение на благосъстоянието и образованието. Въпросите, свързани с антисемитизма, ксенофобията, отношенията между българското правителство и местната еврейска общност ще бъдат в ръцете на старата - нова организация.

Коментари

Задължително поле