Янки копаят в атриума на раннохристиянска църква

Десет американци са доброволци в археологическите разкопки на уникална за нашите земи раннохристиянска църква с четири кули в местността „Джанавара” във Варна.

8 от янките са студенти, а останалите двама са жена електротехник и учител по английски език в Китай. Това каза за „Труд” ръководителят на археологическия обект н.с Александър Минчев, който го разработва заедно с д-р Васил Тенекеджиев от отдел „Археология” в Регионалния исторически музей. Това лято в разкопките са се включили и двама наши студенти в Холандия и Англия.

Групата работи в атриума на манастира с очаквания да разкрие централния вход. В югозападната част минават два водопровода и канализация, които разкриват водоснабдителната система на тази обител от 6 век, която е на 4 км от морската столица. Археолозите бяха открили дори седяща тоалетна, зидана от тухли. Фрагмент от теракотена маска на император без аналог беше голямата находка през миналото лято. Местността „Джанавара” е проучена през 1915 и 1919 г. от братята Карел и Херман Шкорпил.

При разкопките е била открита зидана тухлена гробница, в която е бил погребан много възрастен мъж, а до него увити в сърмена тъкан и поставени в малко дървено ковчеже мощи на неизвестен светец. Пред олтара археолозите попаднаха на три мощехранителници –мраморна, сребърна и златна, украсена със скъпоценни камъни.

Коментари

Задължително поле