На 3 април 2020 да почерпят

Успехът е с Везните, упреци от колеги за Девите – Дневният хороскоп на Алена

Всички обичат Генерала

Почти 1 милион са заразените с коронавирус в света

Томислав Дончев: Ще има безвъзмездна помощ за най-засегнатите компании

Захариева: Нашите граждани очакват НАТО активно да се включи в борбата с коронавируса

Проф. Кантарджиев: Пикът на заразата се очаква в края на месеца, болните вече са 458

Военното командване на НАТО в Европа се включва в усилията срещу COVID-19

Кирилов определи като положително решението на ЕК да прекрати наказателни процедури

Мярката 60/40 върви към провал Схемата не работи при 100% спад на оборота

Караянчева: Дариткова е практикуващ лекар, преглеждала е болни от COVID-19 Призивите за замразяване на заплатите на депутатите са неоснователни, каза председателят на НС

Запорират сметки, без да взимат пари от тях

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 3 април 2020

Легендите избират – Меси или Роналдо

Посланичката на Филипините в Ливан почина от COVID-19

Янки спасяват Летящата чиния на Бузлуджа Направено е 3D сканиране на паметника

Проектът за възстановяване на паметника е избран за “Архитектурно събитие на 2019 година” на архитектурните награди WhATA миналата седмица. Снимка: Les Johnstone

Фондация Getty отпуска 185 000 за реновация

Летящата чиния, както галено народът нарича паметника на Бузлуджа, може да бъде спасен, установи международна експертна комисия.

За първи път са проведени детайлни технически проучвания на постройката, сред които които задълбочено конструктивно обследване, архитектурно проучване на материалите и технически експертизи.

Освен това е създаден детайлен дигитален модел на паметника базиран на 3D лазерно сканиране. Това е най-модерната технология, позната до момента, за събиране на пространствена информация. Благодарение на събраните над 7 милиарда точки, всеки сантиметър от паметника Бузлуджа е измерен и документиран. Покривът и теренът около монумента са заснети чрез въздушно картографиране от дрон. Въз основа на сканирането е изготвен триизмерен модел, който дава прецизна информация за всеки елемент от паметника.

С това завърши успешно първата фаза по изготвяне на “План за опазване и управление на паметника Бузлуджа” след седем месеца работа, започвайки през август 2019.

Резултатите сочат, че сградата може да бъде съхранена, защото състоянието на конструкцията го позволява. Вложените материали и технологии са на изключително високо ниво за времето си. Инсталациите могат да бъдат подновени, а голяма част от мозайките и декоративните повърхности – опазени. “Следващият етап от проекта цели да предложи осъществими стъпки за опазването, така че то да бъде не само възможно, но реалистично и желано от обществото” обобщи арх. Греам Белл, директор на “Култура Тръст” Великобритания, и член на международния консултативен съвет на проекта.

Проектът се финансира от фондация Getty със 185 хил. долара, като част от инициативата Keeping it Modern. Инициаторите са Националните комитети на България и Германия на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Техническият университет в Мюнхен и фондация “Проект Бузлуджа”. Финалните резултати се очакват тази есен като “Планът за опазване и управление на паметника Бузлуджа” ще бъде публично достъпен.

Паметникът Бузлуджа е построен през 1981 г. и е изоставен през 90-те. Негов автор е акад. Георги Стоилов. Монументът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация Стара Загора.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.