Японският премиер Шиндзо Абе се надява на напредък по пътя към мирен договор с Русия

Японският премиер Шиндзо Абе планира да обсъди с руския президент Владимир Путин изпълнението на план за сътрудничество от осем точки между Япония и Русия и да постигне напредък по пътя към сключване на мирен договор между двете страни. Абе заяви това в ефира на руската телевизия „Русия 1“, предаде ТАСС.

Според японския държавник неговото предложение за сътрудничество във вид на план от осем точки, отправено преди две години, вече става реалност. Кремъл съобщи вчера, че японският премиер ще посети Русия на 25 и 26 май по покана на Путин и като почетен гост ще присъства на Петербургския международен икономически форум, а след преговори с държавния глава на Русия ще участва в церемония за откриването на Годината на Япония в Русия и Годината на Русия в Япония.

Абе заяви в телевизионния ефир, че „разчита да постигне напредък в решаването на една крайно важна задача - сключване на мирен договор“ между Япония и Русия, какъвто не е подписан след края на Втората световна война. По думите му на предишната си среща в Япония през декември двамата са формулирали „нов подход към решаването на проблема“.

Коментари

Задължително поле