Ярив, който докара Холивуд в Бояна

Филмовото студио дава работа на над 20 хиляди българи

Веруюто му е да инвестира в местни кадри

Практикуването на йога му помага в работата

Трябва ние, българите, да преобърнем мисленето си, си казвам, докато в очакване на началото на интервюто с Ярив Лърнър, разглеждам това филмово чудо в полите на Витоша. “Ню Бояна Филм Студиос” си е едно красиво и модерно обзаведено филмово студио, по всички световни стандарти. И какво от това, че инвеститорите са американски продуценти? Компанията е българска, изпълнителният й директор Ярив Лърнър е с български паспорт от 2 години, киноиндустрията е българска, осигурява работа на над 20 хиляди наши кино творци...

Благодарение на това страната ни вече трайно е заела място на световната карта на най-добрите места за производство на филми. От години в Европа, Холивуд, Китай, Япония и Индия знаят, че в Бояна може да дойдеш само с готов сценарий и осигурено финансиране и да ти направят филма от началото до края. Толкова добри са вече българските специалисти от “Ню Бояна”. И цялото това богатство от 10 супер професионални студиа, цели улици - Ню Йорк, Лондон, Рим, Близкия изток, плюс екип от 174 дизайнери по визуални ефекти и дори басейн за подводни снимки, дълбок 6 м и най-добрият в Европа... остават завинаги тук.

В “Ню Бояна” от години с удоволствие идват да снимат холивудски знаменитости от ранга на Харисън Форд, Малкович, Сталоун, Ейдриън Броуди, очакват се Салма Хайек, Кейт Бекинсейл, Бандерас, Майкъл Фасбендер... Потокът не спира. Довежда ги, естествено, шефът на студиото Ярив Лърнър.

Ярив ме посреща широко усмихнат под сянката на бор, разположен зад цялото величествено царство от сгради, красив зелен парк отпред и зад него, и с панорама към Витоша. По-нагоре е градината, отглеждат си зеленчуци, защото харесват вкуса им, когато са току-що откъснати. Ярив е дружелюбен, говори вдъхновено и с увлечение за работата си. Когато става дума за личния му принос, е скромен и смирен, може би защото от години е йогин.

Разказва през смях случка, която се препредава като виц в Холивуд. Питат един актьор как е постигнал успех, а той: “Режисьорът ми каза къде да стоя, сценаристът - какво да кажа, операторът ме освети и снима, в костюм дизайнерът ме облече, продукционният дизайнер построи сета, а аз стоях там и си мислех какво ще ям за обяд”. “Освен хората пред камерата, зад нея има минимум 200 човека, като всички заедно работят, за да създадат най-добрия филм. Film makers - казва Ярив. - И всеки от тях е важен, за да стане една лента перфектна. Има една максима, че “една картина казва хиляда думи”. Всяка секунда във всеки филм има 24 хиляди думи, защото е 24 кадъра в секунда...”

Пътят на Ярив е изпълнен с приключения. Ражда се в семейството на легендарния Ави Лърнър, създател на компанията “Ню имидж” и собственик на “Милениум филмс”, и чичо си Дани Лърнър. Ави започва бизнес с Driving cinema - автокина в Тел Авив. Създава най-голямата компания за разпространение на видеофилми в Израел и партнира на най-голямата компания за разпространение на кинофилми. Когато Ярив е на 10 години, баща му продава компанията си и с чичо му се местят в Йоханесбург, Южна Африка. След това Ави се присъединява към MGM United Artists, продуцира филми и в Лос Анджелис създава “Ню Имидж”.

Естествено Ярив израства по снимачните площадки. Първият му спомен пред камерата е, когато снимат “Изгубения град на златото”, с Шарън Стоун и Ричард Чембърлейн. “В него имаше сцена - лъв напада селото, погва малко момче - това бях аз! В училище казах на всички деца, че съм участвал във филма. Голяма еуфория беше. На премиерата ги поканих всичките. Имаше един общ план как дете бяга от лъва. Но на близкия план видяхме, че са сложили друго дете. Тогава осъзнах, че съдбата ми не е да бъда пред камера”, разказва Ярив през смях.

“После пробвах друго. Бях на 15 години, исках да правя екшън и се присъединих към каскадьорите. Падах от сгради, стреляха по мен. Обаче когато снимаха сцената, винаги на един каскадьор не му даваха да прави опасните работи и това бях аз. Не можех да разбера защо, докато не ми казаха, че баща ми е дошъл на сета и не позволил да ме пускат в опасни сцени”, смее се Ярив.

Тогава той решава да тръгне с мениджърите по терените. Харесват му тези постоянни пътувания по интересни места.

В Южна Африка го покорява магията на плажния волейбол и 23-годишен заминава за Лос Анджелис, за да се състезава професионално. Играе 10 години и дори преподава волейбол в гимназия и колеж. “Но остарях и трябваше да се оттегля”, шегува се Ярив. Продължава да играе понякога за удоволствие. Докато следва аспирантура по мениджмънт в Лондон, тренира карате, запалва се по йогата и това променя много погледа му към света. Той си построява къща и център за йога ритрийти в Малибу, минава тренинг за учител по йога и получава сертификат.

Любопитното е, че няколко години преди да купят киноцентъра, точно чичо му Дани, който си отиде от рак преди 3 години, открива България като дестинация за кино. Дани харесва страната ни и природата и двамата с Ави правят малко студио на басейна Славия. Започват да снимат и постепенно да обучават екипи. Виждат, че българските професионалисти много бързо влизат в час и са амбициозни, и се оглеждат за място. През 2005 г. Киноцентър Бояна е обявен за приватизация и го купуват. Заварват няколко стари сгради с 3 вътрешни студия. Започват да изграждат всичко по учебник от нулата и тази инвестиция отдавна е надхвърлила 50 милиона долара.

Когато през 2014 г. Ярив Лърнър поема студиото като изпълнителен директор, той вече има опита от многобройните си обиколки с чичо си за локации из Южна Африка. Това сега му помага в работата, защото основната му грижа е да пътува, да намира клиенти и да ги води в Бояна. В началото на работата си като шеф Ярив не обръща внимание на намеците, че е син на баща си, дошъл да управлява върху готово изградено студио.

“Ню Бояна” е първото голямо бизнес предизвикателство на Ярив, който преди това е управлявал 5 човека в компанията си “Удая Ентъртейнмънт” - сайт, на който публикува видеа с лекции и практикуване на йога, хората се абонират и практикуват йога, като ги гледат. А тук му се налага да ръководи 400 човека на щат в студиото. Единият от проблемите в началото е с делегирането на доверие с всички шефове на отдели, а то трябва да е двустранно. Днес, 5 години по-късно, киноцентърът е изключително много променен. Ярив отваря широко вратите за млади хора. Дава им възможност да влизат, да си правят проектите по различните програми в първото училище, което създава.

В уъркшопите на училището се набляга на онези важни хора зад кадър, които правят големите филми - film makers, или кино творците. Киноучилището събира 30 човека на всеки 2-3 месеца и им дава възможност в рамките на 3 месеца да минат през всичко, което се прави - от камерата, през осветлението, до декорите, костюмите, реквизита, координацията на снимки... Неща, по които няма практика в НАТФИЗ или НБУ.

Когато през 2006-та дошли американските продуценти, те си водили доста от специалистите. Сега може да дойдат само те, заедно със сценаристите, режисьора, евентуално дизайнера на продукцията и всичко друго са местни български специалисти. “По-ниските цени отдавна не са основна причина големи продукции да избират “Ню Бояна”. По-важна за добрите продуценти е високата стойност на продукта, който предлагаме - казва Александра Цветкова от креативния екип. - И това е благодарение на решението на Ярив да инвестира в кадри. Амбицията му е да изнесе бранда “Ню Бояна” като стил на работа в Европа, а студиото ни да стане един творчески хъб за размяна на знания и опит на поколения филмови творци.”

 

Учителят йога

Наближава август и Ярив е изпълнен с нетърпение. Предстои му да организира едно от най-любимите си събития - музикалния и йога фестивал “Удая Лайф 2019”. Защо му е на един шеф на толкова голямо филмово студио да организира йога фестивал и да го финансира? Йогата отдавна се е превърнала в негов начин на живот и философия, която следва и в работата си. Преди 7 години, когато води в България йога учители, за да заснема видеата си за сайта udaya.com, той си казва, защо да не организира една такава среща между светила от цял свят и български йогини. Тази година фестивалът е в RIU Pravets Golf & SPA Risort от 14 до 18 август. Очакват се известни йога учители от Щатите, Германия, Англия.

“Йогата много ми помага в работата с хората в студиото - споделя Ярив. - Тя ти променя перспективата, как гледаш на нещата от живота, на провалите, способността да бъдеш раним, да се учиш, да слушаш. При нея комуникираш със собственото си тяло, слушаш го през усещанията си. Ето, това ми дава йогата.”

Коментари

Задължително поле