Агенцията "Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Турция

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" /Standard and Poor's/ понижи вчера рейтинга на Турция по държавния дълг, като се позова на влошаване на дефицитите и на инфлацията, предаде Франс прес.

Оценката е намалена на "ВВ-/В" вместо "ВВ/В" /латински букви/, със стабилна перспектива.

Това понижение отразява "нашето безпокойство от влошаването на перспективите за инфлацията и от девалвацията и нестабилността на валутния курс", посочва "Стандард енд Пуърс".

Рейтинговата агенция отбелязва също задълбочаването на дефицита по текущите сметки /6,1 процента от БВП/, който обременява външното финансиране на частния сектор.

Бюджетният дефицит също бе преразгледан в посока към увеличение на фона на това, че турското правителство ще продължи да стимулира една икономика, която "вече е прегряла".

"Свръхстимулирането на икономиката поражда серия негативни вторични ефекти, по-специално задълбочаване на дефицита по текущите сметки и упорито запазване на двуцифрена инфлация", посочва "Стандард енд Пуърс", който изчислява инфлацията през 2018 г. на 10,3%.

Брутният вътрешен продукт, който отбеляза растеж от 7,4 процента през 2017 г., се очаква да нарасне с още 4,4 процента през тази година.

"Освен това турската лира следва тенденция на спад от началото на годината, която се активизира през последните седмици", отбелязва рейтинговата агенция. Турската лира е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара от началото на 2018 г.

"Стандард енд Пуърс" изтъква и "все по-централизирания характер на процеса на взимане на решения" на турската държава - един от факторите, "които изострят рисковете от това да има необходимост от значителни външни финансови ресурси".

Голямата част от дълга във валута "откроява уязвимостта на Турция на промените във валутните курсове", предупреждава агенцията.

Отслабването на турската парична единица е също неблагоприятен фактор за банковите активи на страната.

Като позитивен момент се изтъква състоянието на износа, който през февруари е отбелязал увеличение от 10 процента на годишна база. Туристическият сезон се очертава да бъде добър, но той също е "уязвим от ситуацията със сигурността в Турция и в съседните страни", отбелязва агенцията.

"Ескалацията на напреженията в Сирия и навлизането на Турция в сирийските зони, контролирани от кюрдите, не е добро предзнаменование за геополитическата ситуация в района", заключава "Стандард енд Пуърс".

/БТА/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят