Американски разрушител се появи край базата на руския флот в Тартус

Американският разрушител „Доналд Кук“

Американският разрушител „Доналд Кук“ с крилати ракети „Томахоук“ и системата за противоракетна отбрана „Иджис“, се е приближил на 100 километра от сирийския пристанищен град Тартус, където е разположена база на Военноморските сили на Руската федерация, съобщи турският телевизионен канал CNN Turk.

По-рано американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на източник от Пентагона, информира, че разрушител от ВМС на САЩ може да пристигне в Средиземно море до няколко дни. „САЩ имат още един разрушител – „Доналд Кук“, в източната част на Средиземно море, откъдето може да участва във всеки удар срещу Сирия… Вторият може да пристигне до няколко дни“, съобщи вестникът.

На свой ред председателят на парламентарната комисия по отбрана в руската Дума, Владимир Шаманов, заяви, че САЩ не са уведомили Русия за приближаването на американските кораби.

„В района на Тартус се появява група кораби на ВМС на САЩ. Според приетата международна практика потенциалните участници в събитията в района се уведомяват по-рано. Ние не сме уведомени, макар на законни основания да сме ратифицирали договор за нашите две бази в Тартус и Хмеймим“, подчерта Шаманов в рамките на заседание на Държавната дума, като същевременно допълни, че президентът на САЩ Доналд Тръмп вече намекна за възможен удар срещу Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток