Апартаментите за гости с данък до 250 лв. на стая

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще може да издава решения за премахване на съдържание от уеб сайтове и да ограничава изцяло достъпа до онлайн магазини.

Плащат налог като хотели с 1-2 звезди

Блокират сайтове за фалшиви намаления

Апартаментите и стаите за гости ще плащат патентен данък като хотелите с 1 или 2 звезди. Данъкът ще бъде между 25 лв. и 250 лв. на стая и ще се определя от всяка община. Това гласят промени в данъчните закони, които са внесени от председателя на бюджетната комисия към НС Менда Стоянова и група депутати и днес ще бъдат разгледани. Така за апартамент с три стаи данъкът може да е до 750 лв.

След среща между представители на Българската стартъп асоциация, Менда Стоянова и депутата Валери Симеонов има споразумение имотите, които се отдават чрез платформи като Airbnb, да се регистрират по улеснена онлайн процедура.

“Тази процедура ще бъде изготвена от работна група с наши представители и ще бъде описана в наредба на МС. Наредбата ще бъде публикувана до три месеца, а след това започва да тече тримесечен срок, в който всички имоти трябва да минат през процедурата”, каза Борис Павлов, представител на компания за отдаване на апартаменти за гости. Той коментира за “Труд”, че регистрационният номер на всеки апартамент ще бъде описан в обявата му в платформата и по този начин ще може да се следи кой спазва закона.

На заседание на комисията ще бъдат разгледани и промени в Закона за защита на потребителите. Според тях Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще може да иска премахване на съдържание от уеб сайтове и ограничаване достъпа до онлайн магазини, ако търговци нарушават правата на потребителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес