Арх. Радомира Методиева: При ремонтите в центъра на София стремежът ни е бил да запазим знакови за столицата места 

Релсовият път по ремонтите в центъра на столицата, от гледна точка на бетона, е изпълнен на 100%, а настилките на 50 %. Това каза един от изпълнителите на проекта Георги Гигов по време на заседание на Комисията по архитектура към Столичния общински съвет, на което се разглежда актуална информация по изпълнението на проект „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на град София“.

„Всички бетонови работи, включително подмяна на ВиК мрежата в зоната на тротоарите са изпълнени на 90%, а настилките в зоната на площадите около 30%", допълни той.

По никакъв начин не подменяме облика на столицата, а само го облагородяваме. Това каза председателят на Комисията по архитектура към Столичния общински съвет и съветник от ГЕРБ Силвия Христова по време на обсъждането на ремонтите в центъра столицата.

„За мен беше важно да чуя и от проектанта, и от изпълнителите и от надзора, че всъщност се възобновява градската част, че се запазват абсолютно всички исторически обекти“, обясни тя. По думите й било важно да чуе, че не се пестят силите на нито един от изслушаните. „Стараят се да изпълнят обекта качествено. Искам да ви уверя, че това е нещо, което ние ще следим. Целият град ще следи и ще контролира този процес“, каза още тя.

За двете зони на ремонта в центъра на София сме били доста консервативни, стремежът ни е бил да запазваме знакови за столицата места и елементи, каза арх. Радомира Методиева от проектантския екип на проект „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на град София“ по време на заседанието.

„Всички са наясно, че от 2013 г. е започнал процесът в конкурсите в централна градска част. В момента се реализират зона 2 и зона 4“, допълни още арх. Методиева.

По думите й зона 2 обхваща „Граф Игнатиев“, пл. „Славейков“, градината на църквата „Св. Седмочисленици“ и други. „Основните параметри в проекта са подмяна на настилките, подмяна на градското обзавеждане, подновяване и увеличаване на зелените площи. По-конкретно ще се спра на площадите, защото може би те са по-интересни“, допълни още тя.

По думите й се включва заустване на водосточни тръби. По отношение на пл. „Гарибалди“, който също е част от зона 2, арх. Методиева, заяви, че особено важно е и за двете зони, но и за зоната на „Граф Игнатиев“, че първата и най-важна задача е прочистване на напластените във времето безкрайно много елементи на реклама, градско обзавеждане“. Тя уточни, че за пл. „Славейков“ освен подмяна на настилките, има подмяна на пазара.

„За мястото при църквата „Св- Седмочисленици“, архитектът уточни, че се отваря градината към пространството на „Граф Игнатиев“ и зоната се освобождава от всякакви препятствия. „Детската площадка се запазва и увеличава размера си“, допълни тя. По думите й в зона 2 се увеличават зелените площи с 14 %, а високата растителност с 53 %.

Арх. Методиева обясни, че зона 4 обхваща карето между бул. „Васил Левски“, ул „Московска“ и включва градинката „Кристал“. „В момента се работят градината „Кристал“, „Климент Охридски“ и „Московска“, каза още архитект Радомира Методиева.

"Проектът дава възможност да се проектират обществено достъпни тоалетни. Едната е в градината на "Кристал" и около "Александър Невски", допълни тя. "По проекта и като част от заданието всички английски дворове, които попадат в улична регулация, трябваше да бъдат затворени, за да не се нарушава общият вид на настилката и да не се създават язви към сградите. В процеса на работа се установи, че най-вероятно някои от тях трябва да бъдат запазени", допълни още архитектът.

Тя обясни, че се очаква от район "Средец" да се подаде списък с адресите на дворовете, които трябва да бъдат запазени. Архитектът допълни, че е изпратено писмо до районния кмет.

Единствените жълти павета, които имаме право да демонтираме са в градинката при СУ "Климент Охридски", коментира още арх. Радомира Методиева.

„Това право ни е дадено от Министерството на културата. Тези павета ще бъдат използвани при реконструкция на други улици, павирани с жълтия паваж“, заяви още архитектът. По думите й паветата са складирани.

По отношение на паметниците, арх. Методиева уточни, че само около „Александър Невски“ са 45. „Абсолютно всички запазват местоположението си, включително и Паметника на Опълченеца“, допълни още тя. По отношение на градинката „Кристал“, арх. Методиева допълни, че ще има чешмичка с момченце с гъска. „Идеята е да се реставрира чешмата“, допълни тя и уточни, че е възможно да се реконструира и скулптура с лилии.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България