Банката за развитие към Съвета на Европа проверява програмата за саниране

Банката за развитие към Съвета на Европа ще извърши проверки на място на изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в началото на месец май. Това се казва в писмен отговор на бившия вече служебен министър на регионалното развитие Спас Попниколов до Лиляна Павлова от ГЕРБ, от вчера министър на Българското председателство на ЕС през 2018 г.

В качеството си на кредитор - Банката за развитие към Съвета на Европа ще проверява жилищни блокове, които са на етап извършване на строително-монтажни работи. в момента. Служебният строителен министър е категоричен, че две години – от февруари 2015 г. до края на януари 2017 г. върху изпълнението на дейностите по програмата не е бил упражняван нужния контрол.

“На базата на утвърдената практика за работа с публични средства от Европейските фондове е доказано, че единствения възможен ефективен механизъм за контрол на обществен ресурс се осъществява, чрез иницииране, създаване и финансиране на изпълнително звено – управляващ орган. Такова звено не е било създадено при стартирането на Програмата през 2015 г.”, пише още Попниколов до Павлова, чието задължение е било въвеждането на контрола.

Служебният министър уточнява още, че разписването на Програмата е допуснало – общините да са възложители, а в същото време да изпълняват и контролират собствената си дейност. “Общината наблюдава и извършва текущ контрол по изпълнението на строително-монтажни работи, които договаря в качеството си на възложител”, обяснява бившият вече служебен министър на МРРБ.

Той напомня, че при половината от проверените в началото на февруари сгради в 26 от областните центрове, които са били в процес на саниране, са открити нарушения.

Към 20 април 2017 г. изплатените средства от Българската банка за развитие към външни изпълнители на програмата за саниране на панелните блокове са в размер на почти 600 млн. лв. ББР е сключила общо 2022 договора за целево финансиране за одобрени по Програмата сгради. Става въпрос за саниране на над 11,3 млн. кв.м. разгъната застроена площ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес