Банско в пълна мобилизация, за да спаси живота на едно дете

От един месец Банско е в пълна мобилизация и набира средства, за да спаси живота на малката Мартина Танева. Хората и бизнеса в града се обединиха и правят и невъзможното, за да подкрепят фамилията на 3-годишното дете, което се лекува в чужбина.

Историята на малкия ангел е свързана с една нелепа случка-на 7 септември 2017 г. детето от Банско поглъща желатинова капсула, но хапчето не попада в хранопровода и момиченцето получава респираторен и сърдечен арест. След реанимация в спешния център в Разлог, дишането и сърдечната дейност са възстановени и детето е транспортирано по спешност в Пирогов, в кома. Направеният ядрено-магнитен резонанс показва наличие на данни за хипоксична енцефалопатия.

Един месец по-късно детето постъпва в болница Аджъбадем, Турция, където се регистрира хидроцефалия, налагаща неврохирургична операция за поставяне на вентрикулоперитонеален шънт. Назначена е и физиотерапия.

Лекарите дават надежда за значително възстановяване на Мартина, но е необходима специализирана интензивна рехабилитация. На 29 ноември детето ще бъде хоспитализирано в клиника Левинщайн, Израел.

Стойността на едномесечно лечение е 70 000 лв. Средствата за първия месец вече са набрани.

Кампанията продължава за набиране на 70 000 лв. за втория месец рехабилитация в Израел.

До момента лечението на Мартина е платено изцяло от дарения на добри хора отворили сърцата си. А те са десетки от Банско, Разлог, Добринище, Благоевград, София. Фирми развързаха щедро кесиите, момче от село Копилово, което също има тежко заболяване дари 15 хиляди лева за Мартина.

Непрекъснато се организират базари, изложби, концерти в Банско и Разлог за набиране на средства.

В кампанията активно участва и кмета на Банско Георги Икономов, който през ден призовава за помощ, самият той помогна с пари, общинския съвет отделно също отпусна средства.

Сега банскалии регистрираха и дарителски SMS с номер 17 777 с текст DMS MARTINA, пак с надеждата да помогнат на детето изпаднало в беда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България