Банско донесе трофей в ските на французин

Шансът до голяма степен подреди подиума в Банско, но Алекси Пентюро без съмнение е кралят на комбинацията този сезон. Снимки БУЛФОТО

Алекси Пентюро стана поредната ски звезда с триумф в Банско. 27-годишният франузин затвърди доминацията си в алпийската комбинация с победа и малка световна купа. Най-добрият скиор в света Марсел Хиршер пък хвърли ръкавицата и направи състезанието интересно, но липсата на практика в скоростните дисциплини през сезона го остави втори.

Още за първия манш сутринта трибуната на Бъндеришка поляна беше почти запълнена, а студеното време осигури отлични условия за състезателите. Но последният скок на скоростния супергигантски слалом се оказа нерешимо препятствие за доста от участниците. Първите двама на старта не успяха да вземат завоя и послужиха за урок на следващите, които промениха подхода си към завоя. Най-бърз се оказа Мауро Кавийзел (Швейцария), който изпревари с 6 стотни Винсент Крийхмайр (Австрия), а Пентюро избухна с трето място.

 

] Марсел Хиршер не успя да победи, но направи нова крачка към Големия кристален глобус. Австриецът вече има 1328 точки в генералното класиране, а втори е Пентюро с 868 т.
Марсел Хиршер не успя да победи, но направи нова крачка към Големия кристален глобус. Австриецът вече има 1328 точки в генералното класиране, а втори е Пентюро с 868 т.

Истинското шоу бе следобед. Единайсет състезатели се отказаха от старт, тъй като използваха комбинацията за подготовка преди днешния супер-Г. Победителят от единствения предишен старт в дисциплината Марко Шварц (Австрия) пък завърши успешно първия манш, но с цената на неестествено приклякане при приземяването от коварния последен скок. Впоследствие се оказа, че австриеът е получил травма в коляното и бе откаран в родината си за лечение.

Това позволи на Йоан Тодоров да завърши успешно и двата манша и да се придвижи до 36-ото място, макар и с пасив от 11,44 секунди от победителя.

„Нямам опита на водещите състезатели, а видяхте, че и те бяха затруднени – призна българинът. - Доволен съм, беше невероятно да карам пред тази публика.“

Хиршер пък показа марковия си слалом, за да оглави класирането и дълго оцеля на върха. 23-годишният словенец Стефан Хадалин замалко да го бутне, но загуба на скорост в последните метри го остави на стотна зад лидера в генералното класиране. И все пак третото място бе първи подиум за Хадалин в Световната купа, при това малко повече от седмица след сребърния му медал от световното първенство в Оре (Швеция).

„След мондиала имам съвсем друго самочувствие и затова се представям толкова добре“, призна словенецът.

Хиршер пък го успокои, че съдбата ще му върне жеста един ден.

„Знам, че за Стефан е тежко да ми отстъпи с една стотна, но аз съм губил световна титла с такава разлика – призна звездата. - Може би сега това ми се върна и искам да го успокоя,че ще се върне и на него. Вече не съм толкова добър в супергигантския слалом и това повлия. Подиумът е успех за мен.“

Австриецът обаче призна, че все още не е напълно възстановен от настинката, която го тормозеше на световното и не е сигурен дали ще кара днес.

„Ако Алекси и Хенрик не бяха тук, и аз нямаше да карам в комбинацията – добави Хиршер. - Със сигурност ще се опитам да дам най-доброто от себе си в неделя. Не бих искал да карам без да съм сигурен, че мога да се представя по най-добрия начин.“

А за Пентюро остана да се спусне на сигурно, за да опази 68 стотни от солидния си аванс, за да оглави класирането за първата си победа в Световната купа този сезон.

Снимки БУЛФОТО

Шампионът:

Добре, че оставиха комбинацията

Алекси Пентюро очаквано ще си тръгне с добри впечатления от Банско, след като спечели състезание, гарнирано с малката световна купа в комбинацията. Французинът е един от последните универсални скиори и е щастлив, че дисциплината остава в календара на Световната купа, въпреки намеренията на ФИС да я премахне.

„Банско е много интересно място, пистата е страхотна, публиката е невероятна и за нас е изключително изживяване да караме тук – обяви Пентюро. - Направих силно каране в първия манш в сравнение със съперниците си, а във втория трябваше да карам умно. Напрежението беше голямо, защото всички очакваха от мен да спечеля и да взема глобуса. Във френския тим имаме състезатели, които са силни в различни дисиплини и си помагаме взаимно. Така всички напредваме там, където не сме толкова добри. Много съм доволен, че комбинацията остава в календара. За мен тя е много важно състезание, защото съчетава различни умения, всички искат да я гледат, защото е много атрактивна. Освен това мисля, че честно оценява уменията на скиорите, но трябва да бъде поставена така, че да не дава предимство само на техничните или само на скоростните състезатели.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт