Без Западните Балкани ЕС не може да бъде световен лидер

На Балканите не им трябва нов Берлински конгрес за подялба на територии

България е сериозният двигател на европейската политика в региона

Бъдещето на Западните Балкани и как държавите от региона да си сътрудничат бе основната тема на голяма международна конференция, проведена днес в Подгорица, на която основен говорител бе българският вицепрезидент Илияна Йотова. „На Балканите няма място за прекрояване на граници, достатъчно сме изпатили. Има място за премахване на граници, за свободното движение на хора, за развитие, за сътрудничество и общи проекти”, посочи тя пред участниците. Йотова бе категорична, че не трябва да се допуска нов Берлински конгрес за подялба на територии и разделение. „Искаме конкретни резултати от Берлинския процес по пътя към присъединяването”, добави тя и посочи, че мястото на страните от Западните Балкани е в ЕС. Тя изрази убеденост, че без тясно сътрудничество със Западните Балкани Европа не може да бъде световен лидер в политическо и икономическо отношение, както и в сигурността.

Българският вицепрезидент отбеляза горчивата истина, че Западните Балкани винаги са били върху тлееща жарава, а върху тях тежи сянката на „тихата война“ – за идентичност, за „свои и чужди“, за подялбата на национални герои, за подялбата на история. Затова постигнатото трябва да се пази, много лесно е да се подпали националистическия огън. Йотова недвусмислено посочи още, че са недопустими двойните стандарти, разделянето на ЕС на оси, на център и периферия. „Такава политика увеличава евроскептиците, а най-важното е хората да бъдат убедени защо си заслужава да принадлежат към европейското семейство. Времената на „йес“ политиката отдавна отминаха”, заяви тя.

Илияна Йотова се обърна към всички участници и ги увери, че в усилията си за присъединяване към ЕС страните от Западните Балкани не са сами. Много държави, включително и България, искат да помагат със своя опит. Тя е сигурна, че ролята на дипломатите е огромна и заслугата на този форум е много голяма.

Вицепрезидентът посочи още, че през 2018 г. по време на председателството на Съвета на ЕС България е наложила темата за присъединяването на Западните Балкани в общата външнополитическа стратегия на Общността. „Срещата в София ЕС – Западни Балкани бе успешна и България, като естествен лобист за тяхната евроинтеграция, постави убедително на дневен ред интересите на тези страни. Години наред за европейската дипломация Балканите бяха angle mort (мъртво пространство)”, посочи тя и обясни, че срещата в София и приетата специална декларация са направили възможни последвалите различни политически и държавни формати, двустранни преговори и споразумения. „Тя направи реални двустранните споразумения като Договора за добросъседство между България и Северна Македония и Договора от Преспа между Северна Македония и Гърция, които отвориха пътя към ЕС и НАТО”, категоричен бе българският вицепрезидент. „Ще бъде парадокс ако Русия, Китай и Турция станат ключови двигатели на процесите на Балканите, където за съжаление няма политически диалог. Това посочи другият участник в конференцията дипломатът Любомир

Кючуков.

„За пръв път на такъв голям форум политик от високо европейско ниво прави толкова точен анализ с брилянтна визия за бъдещето на ЕС и на Западните Балкани” - такава е оценката на Андрия Николич, шеф на външната комисия на парламента в Черна Гора. След думите му българският посланик в Подгорица д-р Меглена Плугчиева посочи, че експертите и политиците тук „виждат в нас повече от партньор, а споделения възторг от словото на г-жа Илияна Йотова е комплимент за нея и за България”. На форума в столицата на Черна гора говориха още представители на черногорски институции и на дипломатическия корпус, както и експерти от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония и Сърбия.

Утре - 28 юни, на Илияна Йотова предстоят срещи с президента на Черна гора Мило Джуканович, с министър-председателя Душко Маркович и с министъра на външните работи Сърджан Дърманович.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика