Бивша шефка на Агенцията по лекарствата свидетелства по делото „Москов”: Турските ваксини са забранени

Догодина разпитват премиера Бойко Борисов, бившата вицепремиерка Меглена Кунева и още над 20 души

4 от 5 елемента на „Пентаксим” произведени във Франция

Бившата шефка на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова даде показания по делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, заместника му Адам Персенски и още трима души, подсъдими за бартера с турските ваксини през 2015 г.

Стоименова обясни подробно, че ваксините “Пентаксим” се състоят от 5 елемента, четири от които се произвеждат в Лион, Франция и се изпращат в насипен вид в Турция. Там се добавя петият елемент и се доопаковат. Процесът се контролира от френската фирма, а притежател на разрешителното за употреба е турският клон на същата фирма.

“Ваксината “Пентаксим”, произведена по този начин, не е разрешена за използване в България”, категорична бе бившата шефка на ИАЛ пред спецсъда. Тя обясни, че причината е в спецификата на производството и няма нищо общо с качеството, безопасността и ефикасността на крайния лекарствен продукт. “Произведеният частично в Турция “Пентаксим” според българското законодателство го прави неразрешен за използване в България, въпреки идентичността на съдържанието”, обясни Стоименова.

Досега показания дадоха министри от кабинета “Борисов” 2 и 3 Теменужка Петкова, Румяна Бъчварова, Николай Ненчев и Ивайло Калфин. Самият Бойко Борисов също ще бъде призован като свидетел в някои от първите заседания догодина заедно с вицепремиера Меглена Кунева и още над 20 души.

Бартерът с турските ваксини, се наложи заради системни проблеми с доставките през 2015 г. За да не останат децата без имунизации се стигна до дарението на 100 000 дози “Пентаксим” от Турция, в замяна на която страната ни предостави 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произведени от държавната фирма “Бул Био”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право