Бизнесът иска ясни правила за отдаване на плажовете

Снимка: Архив

Спряна от ВАС наредба за концесиониране създава правен вакуум, твърдят от сектора

Стопанисването да става по реда на Закона за черноморското крайбрежие, настояват от Националния борд по туризъм

Пращат писмо до премиера, министъра на туризма и парламента

Концесиите на плажовете да се случват по реда на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, за да се улесни бизнесът. За това настояват от Националния Борд по туризъм (НБТ). Причината е, че от началото на годината отдаването на ивиците за стопанисване трябва да се случва по реда на Закона за концесиите. Върховният административен съд обаче спря незаконосъобразната Наредба за мониторинга, управлението и контрола на концесиите.

Така се създава правен вакуум и липсва липсва поднормативен акт, който да урежда детайлите, алармират от НБТ. Отсъствието на наредбата блокира законосъобразното провеждане на процедура за избор и осъществяването на контрол на концесионните договори, категорични са те. Заседанието на административното дело във ВАС за разглеждане по същество на законосъобразността на наредбата е насрочено за юни 2019 г., а финалът на самото дело ще е много след тази дата, което е изключително късно за идващия летен сезон 2019 г., обясняват от бизнеса.

Според тях съществува реална опасност от отлив на туристи, тъй като големите туроператори планират дейността си през лятото месеци по-рано, изисквайки сключен договор със стопанина на плажа, за да резервират пакети за многобройните си клиенти.

Затова и от Борда призовават депутатите в спешен порядък да създадат възможност процедурите по концесиониране на морските плажове да се провежда по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, по който се успешно се отдават концесии от 2006 г.

Според тях неоснователно се усложнява процедурата за отдаване на плажове при наличие на много нестопанисвани ивици, вместо да се улесни бизнеса.

„Като отговорни инвеститори и данъкоплатци в сектора бихме искали да отбележим, че подобни сътресения може да се отразят изключително негативно на българския туризъм, който в последните три години се развива с устойчив ръст и положителна динамика над средните показатели за страните от ЕС”, се казва в писмото на НБТ. То е изпратено до премиера Бойко Борисов с копие до ресорния министър Николина Ангелкова, председателя на парламента Цвета Караянчева с копие до председателя на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Данаил Кирилов и до председателя на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес