Божидар Димитров откри движението си с "Шуми Марица" (СНИМКИ)

img_9792Историкът проф. Божидар Димитров и съмишлениците му създадоха национално движение за президентска република под името Боянски клуб "Кан Кубрат". В сградата на военноинвалидите в София той събра 50-ина приятели, които се обявяват за промяната на конституцията и от парламентарна република България да стане президентска. Събранието започна с "Шуми Марица".

Историкът обяви Управителния съвет на новото движение, като посочи имената на арх. Миломир Богданов, проф. Нина Дюлгерова, ген. Румен Ралчев, Благой Рагин, Кубрат Пулев, Христо Бойчев, доц. д-р Георги Попов, Коцето Калки, ген. Стоимен Стоименов, доц. Костадин Костадинов, отец Боян Саръев, проф. Георги Манолов.

Няколко от членовете на съвета обаче ги нямаше в залата и по информация на "Труд" някои от тях нямат и представа, че са в УС. "Труд" се свърза с професорите Нина Дюлгерова и Георги Манолов и те категорично отрекоха да имат нещо общо с новото движение.

За всеобща изненада в залата присъстваше 96-годишният Дянко Марков, шеф на Българския демократичен форум и някогашен легионер, който бе приветстван.

Божидар Димитров посочи, че ще работят с всички партии и движения, съгласни с основната цел на "Кан Кубрат".

Като една от основните си точки движението ще работи за "слагане на край на гражданската война в България от 1923 г. насам". "Стига сме строили скелети, само броим комунистите и фашистите колко са убили, ами убивали са. Слагаме край на войната и точка. Ще построим паметник като в Испания за всички загинали", каза разпалено Божидар Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика