Боил Банов: Правителството няма право да изявява мнение за проблема на Детския радио хор

Правителството няма право да изявява мнение във връзка с проблема на Детския радио хор. Това каза министърът на културата Боил Банов по време на среща с децата от Детския радио хор на БНР в Министерски съвет.

„Законосъобразно е назначен нов ръководител на хора, избран с конкурс, който съвместно работи и с вашия дългогодишен предишен ръководител в рамките на партньорство. Аз в момента не мога да анализирам къде това партньорство се пропуква. Но вие се ползвате не просто с моето и с уважението на премиера Бойко Борисов и на целия Министерски съвет“, каза още Банов и посочи, че всички знаят за детския радио хор.

„Трябва да знаете, че радиото с оглед на това да има свобода на словото и да бъде независимо е една от медиите, които не са на подчинение на правителството. И това е направено нарочно, за да бъде в крак със съвременната демокрация и да има свободата да изразява свободно мнение, да критикува, да изразява своите позиции. Радиото представлява самостоятелен орган от гледна точка на правителството. Директорът му се избира чрез конкурс, както и диригента от Съвета за електронни медии (СЕМ). И когато има претенции от хора в радиото, въпросите трябва да се решават от директора на СЕМ“, коментира министърът на културата.

Той предложи на хора да направи среща с директора на СЕМ София Владимирова, за да може оперативно да отправи към нея своите искания. „Тя е човекът, който може да реагира. Чул съм се с директора на БНР, който утре има среща с вас, в която да се обсъдят възможните варианти за продължаване работата на вашия дългогодишен ръководител. Но пак ще кажа, че ако в момента аз или премиерът изразим претенции за назначаването на хора, това ще представлява намеса, която не бива да бъде допускана в една демократична държава. Правителството в случая няма право да изявява своето мнение“, коментира Банов.

Директорът на СЕМ София Владимирова заяви от своя страна, че никога не е стоял въпросът за закриване на Детския радио хор. „Защото неговата значимост е ясна. И ако след срещата утре нещата не се изяснят, ще поканя представители на радиото в петък в 11.00 ч. в СЕМ, за да може на място в регулатора да решим този проблем“, коментира Владимирова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България