Борисов: Аз съм зелен! В Пирин става въпрос само за втори лифт

Аз съм зелен. Природата е защитена, мисля в огромна степен, от нашето правителство - това каза в Европейския парламент министър-председателят Бойко Борисов по време на представянето на приоритетите на българското европредседателство.

След като приключи изказването му относно приоритетите, евродепутатите имаха по една минута да зададат въпрос на премиера или да изкажат мнение.

За екология го пита съпредседателката на групата на зелените в ЕП Ска Келер. Тя зададе въпрос относно правителственото решение от 28 декември, с което бе прието частично изменение на действащия План за управление на Национален парк "Пирин".

Ето какво отговори Борисов:

"Изпитвам голямо уважение към нашите природозащитни организации и само преди десетина дена съм се срещал с тях. Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да може да се излюпят новите щъркелчета - заради едно щъркелово гнездо. Карал съм министрите да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, вълци, костенурки. Трасета сме променяли. Това, което са ви казали, искам пред вас да гарантирам и да им предадете - става въпрос за втори лифт. Един-единствен лифт на курорта в десетката на Европа - Банско. Сега има само един лифт и с часове туристите чакат на опашка. Мога да ви подпиша и да ви гарантирам тук, че става дума само за втори лифт. Той е нужен не само заради туристите - сега те се качват по пътя с автомобили. За да поддържаме този път във възможност да вървят автомобилите, ние го осоляваме непрекъснато. Десетки дървета около него загиват. Само отварям една скоба - България е първа в Европа по нови гори и може би единствената, която е разширила горите си. За каква незаконна сеч говорим? Така че имате моята гаранция, че освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи там."

Корупция има навсякъде, ние водим огромна битка, каза Борисов в отговор на въпроси на няколко евродепутати.

"Ако има такава корупция, каквато казвате, как ще има такъв ръст на икономиката, повече инвестиции, как ще ни избират хората все нас на първо място. Мен като полицай ме избраха за кмет на София, от това, което съм правил в тази сфера. Аз ви гарантирам, че така, както сме се заели сега, до 2-3 години ние ще се справим, ще се справим добре. И с новото законодателство, и с волята, и с вашата помощ и усилия", увери Борисов.

"Тези наши приятели, които протестират, те ми бяха и коалиционни партньори, те се разделиха на изборите на 3 партии и не можаха да влязат в парламента, само преди 6 месеца, те са нашият най-естествен партньор – аз не съм им виновен, че се разделиха на 3, не съм виновен, че спечелих изборите, и то при правителство на избрания от социалистите президент", напомни премиерът.

"С патриотите работим така и ясно сме се разбрали, че етническата толерантност и това, което България е постигнала, ние ще го пазим като зеницата на окото си, защото България е пример за подражание на целите Балкани със своята етническа толерантност", каза Борисов в отговор на въпроси на Илхан Кючук от ДПС за участието на "Обединени патриоти" във властта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България