Борисов: С кое сме вредни, че сме отсекли мигрантската вълна единствени в Европа?

„С кое сме вредни, че докарваме повече пари, че сме отсекли мигрантската вълна единствени в Европа?“ Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на Делфийския икономически форум в Пловдив и така коментира вота на недоверие, внесен от БСП, пред представителите на родния и чуждия бизнес.

„Дойде ли БСП на власт, всички фондове спират, всеки път. Дойди ли ГЕРБ, ги пускат. Контрабандата е паднала по 6%, с това си обяснявам вота на недоверие. За трите месеца служебно правителство – 120 милиона по-малко в бюджета. Сега ги наваксваме. Когато дойдохме на власт, контрабандата на цигари беше 34%. Разликата е няколко милиарда повече, събрани в бюджета. Затова дадохме повече на БАН, на университета, на учителите, на пенсионерите, на полицаите, на тъмничарите... И на колко населени места... Е, с кое сме вредни? И с кое са били по-добри?“, разгърна мисълта си Борисов.

Премиерът даде заявка и за позицията, която ще отстоява на срещата на върха за миграцията на 24 юни в Брюксел. „Сега в неделя ще се опитам да налагам разум, така, както винаги съм го правил. Истински съжалявам, че колегите не се съгласиха на това, което преди 3,5-4 години им предложих. Сега въобще нямаше да сме в тази хипотеза. А тя е, когато стане наводнение, първо чакаме да спре водата и след това почваме да чистим или ремонтираме. Същото е с мигрантската вълна – тя мина и отнесе цели държави на практика, политически системи, политически партии. Първа точка – спираме на 100% притока на мигранти към Европейския съюз. Говоря за всички, различни от тези, които бягат от войната. А тези, които бягат от войната, съхраняваме в центрове извън територията на съответната държава, за което си плащаме. След това, ако бизнесът си хареса от тях работници, остават. Всичко останали се връщат в своите държави да възстановяват това, което се е случило от войната. Европа има трилионна икономика и спокойно може да се купят още кораби и да се назначат още граничари и полицаи и да се прекрати достъпът на мигрантите“, каза още Борисов. После пак се обърна към БСП и ги попита помнят ли бунтовете в Харманли.

Той отчете и успехите в сферата на бизнеса. „Имаме вече над 5,7-6% износ повече, и то в иновативните технологии, в машиностроенето, не в сферата на услугите, а в IT технологиите и реалното производство. Завод след завод... Като карате по Цариградско и влизате в Пловдив, трафикът е един и същ. Тракия отесня, това се дължи на хилядите работни места, за които не стигат работници, и стабилния вече от няколко години ръст на брутния вътрешен продукт 3,9-4%. Неслучайно всички рейтингови агенции ни дават стабилна перспектива“, избори Борисови отчете, че не се управлява лесно „в този див популизъм, който е обхванал и света, и България“.

Икономическият форум под надслов „Комплексният контекст на растежа“ продължава и утре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика