Британските учени не могат да докажат, че отровата за Скрипал е от Русия

Екипът учени в британската военна лаборатория не е могъл да докаже, че бойното нервнопаралитично вещество, с което бе отровен миналия месец Сергей Скрипал, е произведено в Русия. Това обяви ръководителят на лабораторията в Портън Даун, предаде Ройтерс. Веществото обаче е  идентифицирано като "Новичок", а също, че е боен нервнопаралитичен агент

"Не идентифицирахме точния източник, но сме предоставили научна информация на правителството, което после използва редица други източници, за да формира заключенията, стигнали до вас", обясни пред "Скай нюз" Гари Ейткънхед, шеф на Лабораторията за отбранителна наука и технология.

Ейткънхед потвърди, че субстанцията изисква "изключително сложна методика за своето създаване, което е по силите само на държава".

"Нашата работа е да дадем научни доказателства какъв точно е нервнопаралитичният агент. Ние установихме, че той е от едно конкретно семейство и че е за военни цели. Но не е наша работа да кажем къде е произведен", добави  Ейткънхед.

Пред "Скай нюз" Гари Ейткънхед обясни, че правителството разполага с други средства, включително разузнавателни, които може да използва, за да определи произхода на нервнопаралитичния агент.

През февруари руският посланик в ЕС Владимир Чижов каза в интервю за Би Би Си, че лабораторията в Портън Даун е само на осем мили от Солсбъри, с което намекна, че веществото е произведено там. Днес обаче нейният директор категорично отрече това твърдение.

"Няма начин нещо такова да е дошло от нас или да е напуснало четирите стени на нашия обект", увери Ейткънхед, но не пожела да коментира дали в Портън Даун е бил разработван "Новичок" или се държат запаси от него.

Ескпертът заяви, че не е известно да съществува противоотрова на "Новичок" и такава не е била давана на Сергей и Юлия Скрипал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия