България рискува да загуби европари в края на годината

България не е изпълнила, или е изпълнила частично, 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на финансиране от Европейските структурни и инвестиционни фондове през програмния период 2014-2020 година. Това се посочва в писмен отговор на ресорния вицепремиер в оставка Томислав Дончев след питане на група депутати от ДПС.

Неизпълнените условия към декември 2016 г. са в секторите: наука и иновации, риск от бедствия, води, транспорт, интеграция на ромите, развитие на селските райони, морско дело и рибарство, статистически системи за ОПОС.

От отговора на вицепремиера Томислав Дончев става ясно, че отговорни за забавянето са съответните министерства и институции: Министерството на образованието, Министерството на икономиката, МВР, Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта, Министерството на земеделието, Националният статистически институт, Националният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси.

През месец септември 2016 г. е изпратено и нарочно писмо до ръководителите на съответните институции, допълва Дончев и подчертава, че “българското правителство е положило всички необходими усилия за неутрализиране от риск от ненавременното изпълнение на условията”.

До официалния отчет има още половин година, посочва Томислав Дончев. Срокът за представяне на Доклада за напредъка по Споразумението за партньорство е края на юни 2017 г., а до края на август тази година се подават и Годишните доклади по всяка от програмите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес