Бърнабич остава премиер "от любов към Сърбия"

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че петък е бил един от най-тежките дни за нея, откакто е влязла в сръбското правителство, но въпреки това е решила да остане на премиерския пост.

На заседание на правителството Бърнабич, която е първият премиер с открита гей ориентация в страната, влезе в конфликт с министъра за иновациите и технологиите Ненад Попович заради негов пост в Туитър. В него той призова да се спре разпространението в Сърбия на хърватско албумче за деца "Роко има две мами, а Ана двама татковци", в което се популяризират гей двойките.

Бърнабич реагира остро, като каза, че с това си изявление Попович е обидил определен кръг граждани, за които работи.

Вчера сръбските медии съобщиха, че Бърнабич е предложила оставката си на президента Александър Вучич, но той я е отхвърлил.

"Любовта ми към към Сърбия, вярата, че тази страна може много повече, и личната ми отговорност да завърша започнатата работа са моят мотив да приема да водя правителството и да остана начело на кабинета", каза Бърнабич пред изданието Blic.

Тя добави, че няма нищо против министрите да имат свое мнение, но трябва да се научат да подбират думите си, да бъдат толерантни и да приемат правото на хората да имат различно от тяхното мнение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа