Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в "Марица-изток"

Валентин Николов

"В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в "Марица-изток", заяви пред БТВ Валентин Николов - председател на комисията по енергетика в парламента и депутат от ГЕРБ.

Преговорите вече са прекомерна държавна помощ, което е констатирано от Европейската комисия, но тя е дала възможност на българската държава да прекрати тези договори, обясни още Николов.

По думите му единият от вариантите е да се прекрати едностранно договора и да се върви към арбитраж, а другият да се споразумеят двете страни.

"Прекратяването на договора ще доведе до глътка въздух за Фонда за енергийна сигурност", смята още Валентин Николов. "Не мисля, че ще се стигне до арбитражен съд, но дори и това да стане, държавата вече е натрупала достатъчно опит и ще можем да защитим нашите интереси", категоричен беше Николов.

"В бъдеще основните енергийни източници ще бъдат възобновяеми, ядрени и газови. Трябва да се намери баланс между трите източника. С настоящите технологии не можем да се справим без АЕЦ "Белене". Нуждаем се от различни типове източници на енергия. Трябва да има разнообразие", посочи още Валентин Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес