Валентин Радев: Охраняваме границата там, където избягалите затворници могат да напуснат страната

Цачева: Безспорно има човешки грешки

Охраняваме границата на местата, от които е най-вероятно рецидивисти да напуснат страната. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев в парламента. Депутатите изслушват министрите на вътрешните работи и правосъдието по случая.

Радев посочи още, че се разпитват близки и познати на бегълците - Владимир Пелов Стефанов и Радослав Колев - които може да имат информация или да са съпричастни към бягството им.

Той разкри, че е имало оперативна информация от миналото лято за бягството на Владимир Стефанов и са предприети необходимите мерки. „Направени са и са взети необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора“, каза Радев. Той уточни, че в момента работи щаб към СДВР към главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

В щаба по издирването са включени най-добрите с тази област, увери вътрешният министър.

"Безспорно в случая става дума за човешки грешки. Става дума и за техническо недокомплектоване на системите за сигурност, които действат", коментира на свой ред министърът на правосъдието Цецка Цачева. По думите й тезата, че бягството на двамата затворници се дължи на човешки грешки се потвърждава и от факта, че те са били въоръжени с огнестрелно и хладно оръжие, което е вкарано в затвора.

„Има категорична заповед, която определя кои са разрешените за внасяне в местата за лишаване от свобода вещи. Контрол се осъществява ежедневен от дежурните, които са на смяна и проверяват тези вещи. Самият факт, че се осъществява въоръжено бягство, установено по категоричен начин до момента – единият с нож, а другият с пистолет, означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор”, подчерта Цачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право