Валери Симеонов: Има сериозни корупционни зависимости в Комисията по хазарта

Снимка: Архив

Не трябва да подценяваме информацията за вътрешно-фирмения скандал между оператора на най-големите лотарийни игри Васил Божков и неговите съдружници от семейство Найденови. Трябваше да се изнесе тази информация. Хората, които са упражнявали контрола, са били зависими. Това е конкретно Комисията по хазарта. Там става въпрос за много сериозни корупционни зависимости. Това каза пред БНТ председателят на НФСБ Валери Симеонов.

"Бяха изнесени данни за злоупотреба с невнасяне на данъци в размер към онзи момент между 210 и 260 млн. лв. за периода от началото на тези лотарийни игри. Виждате, че напоследък Агенция "Държавна финансова инспекция", както и данните от финансово министерство, говорят за 3-4 пъти по-голям размер на нанесени щети на държавния бюджет. Това даде основания аз да внеса този втория законопроект и самата ситуация помогна много", коментира Симеонов.

По думите му Законът за хазарта е бил приет почти без дебати, защото е назрял моментът за него. Според него последното ниво на корупцията в тази сфера е Комисията по хазарта и няма смисъл да се търси по-нагоре, както намекна Васил Божков. "Законът за хазарта е един от малкото законопроекти в Народното събрание, който мина без нито едно изказване, което означава, че и управляващите, и опозицията, всички са убедени, че е време за един такъв закон."

Симеонов коментира и забраната за влизане в Съединените щати на съдия Андон Миталов. "Прокуратурата задължително трябва да изисква информация от Американското посолство, на какво основание е отправило упрек за корупция."

По думите му България е най-заинтересована да изясни този случай и да наложи съответното наказание. "Защото Америка просто забрани достъпа на него и неговото семейство, което не е наказание. Нека да видим каква е тази корупция, в която е участвал."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България