Великотърновски програмист е финалист на New Europe 100 с платформа за жени, болни от рак на гърдата

Великотърновският програмист Невен Боянов е сред седемте лидери от България, които са сред финалистите в таз годишното издание на New Europe 100.

New Europe 100 е мрежа от иноватори в Централна и Източна Европа, които всяка година се включват в тази класация. Мрежата подкрепя иновациите в Централна и Източна Европа, като идентифицира и изготвя класация на 100 отличени иноватори. Организатори на инициативата са Res Publica в сътрудничество с Google, Файненшъл Таймс и Фондация Вишеградски Фонд, както и други организации от Централна и Източна Европа.

Сред финалистите тази година са 7 проекта и лидери от България, които представляват доста различни сектори. Това са Цани Събев, Любомир Янчев, Благовест Димитров – съоснователи на MClimat; Александър Найденов, създател на PaperHive; Роси Митова – основател на Farmhopping; Димитър Димитров с проект Tickey; Анита Класанова с Roobar; Йоана Колева, Ива Цолова и Антон Гаврилов с проект Jamba и великотърновеца Невен Боянов с платформата DIVA CARE.

Платформата на Боянов свързва терапевти и жени, болни от рак на гърдата, на хиляди километри разстояние в реално време. До създаването и търновският специалист стигна преди няколко години, когато една от съоснователките получава диагнозата рак на гърдата. Наложило се сама да се пребори с всички предизвикателства по трудния път към живота – от набирането на информация, през срещите със специалисти, до постоперативния период на възстановяване. Самата платформа не предоставя лечение, но тя е инструмент, който съдейства на специалистите да обслужват по-лесно и бързо своите пациенти, тъй като ракът не е болест, при която лечението може да се отлага.

Divacare е безценна за онези, които не могат да си позволят скъпоструващи пътувания зад граница и позволява на самите медици да работят с повече пациенти, а на тях – да получат лечение на по-достъпна цена, смята Боянов.

Технологичното предимство е, че събира биометрични данни от смарт гривни в реално време.

Информацията светкавично постъпва при лекаря за анализ, така медиците реагират на момента на всяко отклонение от очакваните показатели, а лечението се адаптира максимално бързо и гъвкаво.

Целта на New Europe 100 е да изгради мрежа от иноватори в Централна и Източна Европа, която да осигурява взаимопомощ, а от там и развитие на идеите. Това ще е от изключителна полза за екипа на Невен Боянов, който продължава да търси финансиране, благодарение на което платформата да остане безплатна за болните от рак на гърдата дами.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България