Взрив за отмъщение уби двама във Варна (обзор)

След два огледа полицаите все още не можеха да установят вида на взрива. Снимки: Булфото

Версия: Единият труп е на атентатора - 66-годишен бивш полицай

Мъжът бил изгонен от жилището

Мощен взрив и пожар взеха две жертви в жилищен блок 302 във варненския квартал „Владиславово”. Разследва се версията, че бомбата е заложена за отмъщение от 66-годишен бивш полицай и той самият е едната от жертвите. Загинала е и 53-годишна жена от съседния апартамент.

Експлозията станала в 4,17 ч днес на четвъртия етаж. От ударната вълнѕ терасата и външната му стена били избити и се стоварили на поляната отпред. Лумнал пожар, който унищожил две жилища и нанесъл големи щети на трето. Шест екипа огнеборци гасиха стихията до зори. От засегнатия вход бяха евакуирани 18 души. Някои бяха извадени с вишка, защото пламъците бяха отрязали пътя към стълбището. След потушаването на пожара сред руините на единия изпепелен апартамент бе открито тялото на 53-годишната му стопанка. Часове по-късно бе намерен втори овъглен труп, който е бил близо до епицентъра на взрива. ДНК-експертиза ще установи самоличността на жертвата, съобщиха от прокуратурата.

В токсикологията на Военноморска болница бяха приети две обгазени обитателки от петия и шестия етаж - на 70 и 81 г. По-възрастната има и обгаряния по дланите. „Състоянието им е тежко, но стабилно”, каза директорът на ВМБ проф. Ивайло Въжаров. В „Света Марина” бяха настанени момиченце на 4 г. и две момчета на 12 и 17 г., вдишали дим. Децата са в съзнание, няма опасност за живота им, но ще останат 48 ч в стационара за наблюдение, съобщиха от болницата.

На мястото на инцидента призори пристигнаха кметът на Варна Иван Портних, окръжният прокурор Красимир Конов и шефът на ОДМВР ст. комисар Даниел Пашов. Още при първия оглед стана ясно, че взривът не е от газова бутилка или бойлер. При два огледа обаче все още не бе установен съставът на взривното вещество.

Часове по-късно полицията обяви за издирване обитателя на гръмналия апартамент на четвъртия етаж. 66-годишният Веселин Димитров бил забелязан от съседи предишната вечер да изнася багажа си. От 25 г. мъжът живеел на семейни начала с 51-годишната собственичката на жилището. В навечерието на Коледа тя се изнесла, а преди седмица на Димитров била наложена ограничителна заповед заради домашно насилие. Комшии споделиха, че наскоро го чули да говори по телефона на терасата и да сипе закани, че ще си отмъсти, задето половинката му го оставя без дом. Преди дни мъжът разказал личната си драма пред варненски сайт. Обяснил, че се чувства предаден от жената, с която е живял четвърт век, чийто син е изучил и е вложил доста средства в жилището й. Споделил, че е отчаян и дори мисли да сложи край на живота си, въпреки че имал голяма къща в село край града.

Издирваният е работил и като военен, и като полицай, но през 1995 г. е бил уволнен дисциплинарно от МВР за корупция, съобщиха от Варненската окръжна прокуратура. Тя образува по случая досъдебно производство за палеж с двама загинали и значителни материални щети. Предстои да бъде направено и обследване на годността на блока след огнения инцидент. От кметството обявиха, че ще осигурят жилища за хората, останали без подслон и днес едно от семействата от блок 302 бе настанено в общинско жилище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България