Вирусът в Плевен с възможна италианска връзка

Над 60 строители от Италия са настанени в хотел “Балкан” в Плевен, а други са и в частни квартири, сподели пред “Труд” кметът на града Георг Спартански.

Затвориха ясли, училища и детски градини

Забранени са масовите мероприятия, МВР и ДАНС следят за спекула

След първите регистрирани 4 случая на коронавирус в Плевен и в Габрово, излязоха и съмнения за възможна италианска връзка за заразата. Оказа се, че в Плевен, в хотел “Балкан” са настанени около 60 специалисти за строителството на “Балкански поток”.

“Част от строителите са и в частни квартири, имаме и много студенти от Италия в Медицинския университет, шивашки фирми”, заяви пред “Труд” кметът на града Георг Спартански. А здравният министър Кирил Ананиев и вицепремиерът Красимир Каракачанов отбелязаха пред “Труд”, че “рисковият контингент - чуждестранни работници от Италия се наблюдава и при симптоми дори за грипно заболяване ще бъдат изследвани за коронавирус”. Все още нулевият пациент за България не е установен, стана ясно от изявление на Националния щаб срещу коронавируса. В Плевен и в Габрово до второ нареждане са затворени всички училища, детски градини и ясли.

Премиерът Бойко Борисов свика извънредно правителствено заседание в неделя и разпореди министрите да са на разположение 24 часа заради заразата. Една от първите мерки срещу заразата бе да се забранят масовите мероприятия като кино, театри и др. и да се спре износа на маски и защитни облекла от България. Борисов даде нареждане наши фирми да работят на 24-часов режим, за да обезпечат нуждите от маски и предпазно облекло в болниците. А МВР и ДАНС да следят за спекула и злоупотреби с изкупуване на медицински материали. Както вече стана ясно, само за ден броят на заразените в Гърция е нарастнал с 21 души. Общият брой на пациентите с коронавирус в южната ни съседка е нараснал до 66. Но най-кризисната точка в Европа остава Италия. Здравният министър Кирил Ананиев отиде лично в Плевен и Габрово, където има доказани случаи на коронавирус. В болниците със случаи на COVID-19 се обявява специален режим. Засега те са в УМБАЛ “Д-р Георги Странски”, Плевен и МБАЛ “Д-р Тота Венкова”, Габрово. В Габрово броят на контактните лица, които подлежат на изследвания е 140. В Плевен все още не е окончателен броя на контактните лица.

Общо 254 са болничните листове с карантина за коронавируса в цялата страна, докладва министърът на социалната политика Деница Сачева.

От 00.00 часа на 8 март са обявени 2 случая на коронавирус в Габрово и 2 случая в Плевен. Пробите на 27-годишния мъж от Плевен и 75-годишната жена от Габрово са били потвърдени през нощта. Установен е коронавирус при 61-годишен мъж от Плевен с белодробно заболяване, както и при жена - медицинска сестра от Габрово.

 

За защитни облекла

Борисов мобилизира бизнеса

Премиерът Бойко Борисов разпореди максимално бързо да бъдат ушити водонепроницаеми облекла за медицинските работници в цялата страна заради регистрираните 4 случая на коронавирус у нас в Плевен и в Габрово.

“Максимално бързо да направите модела, кройките. Да проявим патриотизъм и да покажем, че нацията в такива моменти може да се мобилизира. Това, което като разходи има, ние ще си го платим през Министерство на здравеопазването. Никой не иска да поемете тежест. За нас услугата е, че максимално бързо да знаем, че може да си произвеждаме тези маски, това облекло, съответно калцуни и всичко останало”, заяви Борисов по време на извънредна среща в Министерския съвет с представители на текстилната и шивашката индустрия.

 

Препоръките на здравно министерство

От Министерството на здравеопазването публикуваха препоръки по отношение на ограничаване на каронавируса:

  • Спазвайте висока лична хигиена;
  • Мийте ръцете си редовно;
  • Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа;
  • Избягвайте контакт с болни хора;
  • Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните;
  • Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора;
  • Не се презапасявайте с храна и лекарства;
  • Търсете информация от компетентните институции.

От ведомството посочват, че всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството 02/ 807 87 57.

 

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб пред “Труд”:

Проверяваме и сред болни от грип Б

Ирен Делчева

- Ген. Мутафчийски, премиерът Бойко Борисов каза, че вероятно от Гърция е дошъл нулевият пациент. Това предположение ли е, или има някакви конкретни данни?

- Нямаме конкретни данни. Имаше разнопосочна информация и се работи още по въпроса.

- Както нямаше заболели, така изведнъж 4 човека дадоха положителна проба. Има ли опасност заразените у нас да са много повече?

- На фона на грипна епидемия, е възможно да има такива пациенти. Ние затова разширихме търсенето между пациентите, за които има данни за грип Б. Вие много добре знаете, че това са мерки, които са обявени от щаба още преди няколко дни. Това беше логиката на това решение, то не е случайно хрумване.

- До колко българите адекватно реагират на ситуацията - има и паника, и пълно неглижиране на опасността, кое е нормалното поведение в такава ситуация?

- Нормалното поведение е все пак хората да бъдат внимателни в контактите си с другите хора, да повишат хигиенните си навици, ако не ги притежават, да се мият със сапун ръцете редовно (панацея не са само дизинфектантите), да не се събират на групи в затворени помещения. Доколкото разбрах днес, в моловете е имало много малко хора, най-после някои са разбрали за какво става дума. И другото е да не разчитат на такива псевдо средства като маски. В 80% от случаите болестта протича леко, хората дори не разбират, че са заразени. Но те я разнасят и тогава ние, от нашата недисциплинираност можем да заразим своите близки - баба, дядо, родители и да ги подложим на смъртен риск.

- Какво е състоянието на заразените и особено на 75-годишната жена, която е в най-рисковата група?

- На практика те са във фаза на излекуване, включително и тази жена. Задават се много въпроси има ли достатъчно специалисти в страната. Според вас - има ли специалисти за лечение на коронавирус? Ами няма, в света няма. И ние сме дали препоръките, които са най-актуални.

- А може ли да се направи прогноза за развитието на болестта у нас?

- Никой не може да направи прогноза нито за България, нито за света. Оптимистични са прогнозите, наблюдавайки резултатите в Китай, защото те прекършиха гръбнака на епидемията. Разбира се, основна роля изигра пословичната дисциплина на този народ. Не болниците с по 1000 легла, които бяха направени за 6 дни. Сама сигурно разбирате, че 2000 легла в Ухан не са равни на 70 000 болни. И не случайно Световната здравна организация оцени усилията на Китай като много добри и препоръчва на останалите държави да ги репликират. А не да се неглижира опасността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България